You are currently viewing Kako boja utječe na vaš vid? 

Kako boja utječe na vaš vid? 

Boja vaših očiju je unikatna vama. Ne postoje dvije osobe koje imaju identičnu boju očiju.

Iz tog je razloga boja očiju jedna od najunikatnijih karakteristika za svaku osobu i često igra ulogu u identifikovanju. Znamo kako oči dobivaju svoju boju, ali da li ta boja utječe i na vaš vid? 

Nauka iza boje očiju

Da bismo razumjeli kako boja očiju utječe na vid, važno je razumjeti kako se razvija boja očiju. Iris ili šarenica je obojeni dio oka, i količina pigmentacije u irisu određuje boju očiju. Tri su gena odgovorna za određivanje pigmentacije. Ti su geni povezani s nivoima melanina. 

Manje melanina u šarenici znači da će oči biti svjetlije boje, poput plavih ili zelenih, dok više melanina znači da će oko biti tamnije boje – smeđe ili boje lješnjaka. 

Svijetle i tamne boje 

Bez obzira da li imate svijetle ili tamne oči, to obično nema utjecaja na vaš vid. Ako imate svjetlije oči, oči su osjetljivije na svjetlost zato što imate manje pigmenta i melanina u vašim šarenicama da bi vas zaštitili od sunca. To znači da je rizik od makularne degeneracije veći, i da biste mogli češće zuriti ako ste izašli vani bez sunčanih naočala, a nekad čak i s njima. 

Ako imate tamniju, vaše oči često mogu podnijeti jaku svjetlost od svijetlih očiju. To se povezuje s velikom količinom pigmenata i melanina i irisima. Moguće je da biste bili bolji vozač po noći, zato što bi vaše oči upijale manje refleksije svjetlosti. Unatoč visokoj toleranciji, trebate nositi sunčane naočale da zaštitite svoje oči od UV zraka. 

Sport

Nekoliko studija proučavalo je utjecaj boje očiju na bavljenje sportom i rezultate. Otkriveno je da su oni s tamnijom bojom očima bolji u obavljanju zadataka poput udaranja loptice, bacanja loptice ili kuglanja. Međutim, nema dovoljno istraživanja koja bi u potpunosti potkrijepila ovu teoriju. 

Leave a Reply