You are currently viewing 4 vrste parazita u oku i njihovi simptomi 

4 vrste parazita u oku i njihovi simptomi 

Neki paraziti mogu zaraziti i ljude. Kad se nađu u tijelu, paraziti mogu putovati do raznih organa, uključujući oči. Bez liječenja, ove infekcije mogu dovesti do bolova u oku, problema s vidom i, u nekim slučajevima, sljepila.

Paraziti su organizmi koji žive na ili unutar organizma. Domaćin organizma parazitima pruža idealne uslove za življenje, ali i izvor nutrijenata. Većina parazita na neki način šteti domaćinu. Evo koji zahvataju oči. 

Acanthamoeba keratitis

Rijetka je ali ozbiljna infekcija oka koja se dešava zbog jednoćelijskog organizma amebe. Nalaze se u tijelima vode, tlu i u zraku. Oni inficiraju rožnjaču, prozirni sloj na površini oka. Bez liječenja, može dovesti do velikih bolova i, u nekim slučajevima, gubitak vida. Simptomi su zamagljen vid, bol u oku, crvenilo, osjetljivost na svjetlost, ekscesivno suzenje i osjećaj stranog predmeta u oku. 

Toksoplazmoza 

Toxoplasmosa gondii je još jedan čest parazit. Ako osoba dobije ovu infekciju u toku ili malo prije trudnoće, ona može oštetiti oči fetusa. Većina ljudi dobije parazita zbog nekuhanog mesa ili školjki. Ljubimci, mačke i psi, mogu prenijeti infekciju kroz izmet. Simptomi su slabiji vid, bol, crvenilo i suzenje. 

Onhocerkoza ili riječno sljepilo 

Parazitni crv Onchocerca volvulus uzrokuje onhocerkozu. Osoba može dobiti parazita kroz stalne ujede inficiranih crnih mušica. One nose mikroskopske larve crva koji penetriraju kožu osobe. Mogu uzrokovati lezije u oku, što dovodi do sljepila. Ako crvi inficiraju očni nerv, rožnjaču ili mrežnjaču, i dovesti do upale koja dovodi do gubitka vida. Simptomi su svrab kože, promjene u vidu i kvržice ispod kože. 

Očna toksokaroza 

Toxocara su parazitni okrugli crvi koji često inficiraju mačke i pse. Jaja crva prolazi kroz crijeva inficirane životinje i kontaminira njihov izmet. Može se dobiti slučajnim gutanjem kontaminiranog tla. Simptomi kod inficiranih nisu uvijek prisutni i osoba ne postaje bolesna, međutim, ako larva dođe do oka domaćina, uzrokuje oticanje i oštećenje mrežnjače, što dovodi do gubitka vida. Obično se javlja u jednom oku. 

Leave a Reply