You are currently viewing Pomažu li maske za oči kod spavanja?

Pomažu li maske za oči kod spavanja?

Najobičnija maska za oči pomaže kod blokiranja svjetlosti što može spriječiti ili poremetiti kvalitet sna.

Svjetlost igra bitnu ulogu kod sna. Ljudsko tijelo prirodno reaguje na nivoe svjetlosti u toku dana i noći. Maske za spavanje koje pokrivaju oči blokiraju svjetlost dok osoba tone u san, i sprječava iznenadno buđenje prije nego što se trebaju probuditi. 

Koje su njene prednosti?

Glavna uloga maske je da blokira svjetlost. 

Promjene svjetlosti u toku dana također igraju ulogu u budnosti, spavanju i cirkadijskom ritmu tijela. Ovaj cirkadijski ritam uključuje mentalne, fizičke i bihevioralne promjene koje se dešavaju u roku 24h. Osjetljiv je na svjetlost i tamu. 

Najviša osjetljivost na svjetlost dešava se 2 sata prije normalne dobi sna i oko 1h prije buđenja. U toku tog perioda, izlaganje svjetlosti može poremetiti cirkadijski ritam osobe i utjecati na mogućnost spavanja. 

Prisustvo svjetlosti u toku noći, uključujući svjetlost s elektronskih uređaja može poremetiti san. Maske za spavanje mogu pomoći osobi da zaspe samo što blokira svjetlost koja bi inače poremetila san. 

Ujutro maske mogu pomoći kod blokiranja svjetlosti koja može probuditi osobu prije nego što se dovoljno naspava i bude spremna da se ustane. 

Neka istraživanja pokazuju efikasnost maski. U istraživanju iz 2017. godine, 1379 ljudi na intenzivnoj njezi je testirano sa maskama za spavanje i čepićima za uši. Rezultati su pokazali da su se pokazali efikasnima. 2021 godine, istraživači su pregledavali 35 kvalitetnih studija baziranih na maskama za spavanje kod osoba koje su veoma bolesne. Pronašli su pozitivne rezultate njihove upotrebe u skoro svim istraživanjima.

Maske ne štete koži oko očiju, ali maska treba biti čista, napravljena od tkanine koja diše, i treba izbjegavati stavljanje smrznutih ili vrućih maski direktno na kožu.

Leave a Reply