You are currently viewing Fascinantne činjenice o vašim očima

Fascinantne činjenice o vašim očima

Jeste li se ikad zapitali zašto imate dva oka? Ili zašto su neki ljudi slijepi za boje? Želite znati šta novorođenčad mogu vidjeti?

Zavirite u ove izuzetno zanimljive činjenice o svojim očima i otkrijte sjajne informacije o jednom od naših najzanimljivijih i najsloženijih čula.

Trepni, trepni! Šest mišića svakog oka kreće se brže od bilo kojeg drugog mišića u tijelu.

Čuli ste da vam oči ne rastu? Nije istina! Oči vam znatno rastu u prve dvije godine života. Pune veličine dostižu u odrasloj dobi.

Najveće oči na kopnu pripadaju noju i promjera su dva centimetra. Najveće oči na moru pripadaju džinovskim lignjama i otprilike su veličine tanjira.

Sedam miliona konusnih ćelija na vašoj mrežnici donose vam svijet u živim bojama. 100 miliona štapića pomaže vam da vidite u mraku.

Muškarci imaju veću šansu da budu slijepi za boje. To se događa kada vam nedostaje jedna od tri vrste ćelija konusa koje otkrivaju boju.

Pametno rješenje. Vaše ćelije konusa otkrivaju crvenu ili zelenu ili plavu. Vaš mozak ih kombinuje kako bi vam pokazao dugu boju.

Ljepota je u oku promatrača. Novorođenčad ima zamućen vid tokom prva četiri mjeseca koji se razvija s vremenom, ali vole se fokusirati na vaše lice (posebno na vaše oči) dok ih držite. Potrebna su oko četiri mjeseca da beba u potpunosti vidi boje i udaljene predmete.

500 nijansi sive. Štapićaste ćelije za otkrivanje svjetlosti i tame vaše mrežnice vide ovaj zapanjujući raspon sivih tonova.

Dim vam ulazi u oči. Pušenje i pasivni dim povećavaju rizik od starosnog gubitka vida. A katarakta se kasnije razvija kod nepušača.

Dušo, ne plači. Suze su rijetke na početku i na kraju života. Novorođenčad ne mogu stvoriti suze oko šest sedmica. Što stariji postanete manje suza.

Nova perspektiva. Kad leće u vašim očima fokusiraju sliku na mrežnici, ona je okrenuta naopako i unazad. Vaš mozak se preorijentiše i pravi veličinu slike za vas.

Imati dva oka pomaže u percepciji dubine. Vaš mozak izračunava udaljenosti upoređujući različite slike svakog oka.

Oči hvataju svjetlost poput kamere, a zatim podatke vraćaju u mozak, gdje se slike „razvijaju“.

Deve imaju dvostruke redove izuzetno dugih trepavica kako bi zaštitile oči od uskovitlanog pijeska. Imaju i tanke, prozirne opne koje prekrivaju svako oko.

Ćelavi orlovi vide četiri do sedam puta bolje nego što mi možemo. Ne mogu pomicati oči s jedne na drugu stranu, ali mogu zarotirati glavu za 270 stepeni na nulu tokom sljedećeg obroka.

Leave a Reply