You are currently viewing Šta se desi nakon vađenja oka?

Šta se desi nakon vađenja oka?

 Prije nego što napustite bolnicu, prvo će vam se pokazati kako da čistite i brinete se o očnoj šupljini. Moguće je da ćete privremeno nositi plastičnu školjku. 

Medicinske sestre pokazat će vam kako da se brinete i o njoj. Od velike je pomoći imati porodičnog člana ili prijatelja u prisustvu, da vam mogu pomoći ili vas podsjetiti kad se vratite kući. 

Isprva to može biti teško raditi sam, može biti stresno i trebat će vam vremena da se naviknete. Ako ne budete mogli sami, možete zatražiti pomoć od medicinskih sestara koje će vam dolaziti u posjetu kući. 

Ruke uvijek perite prije dodirivanja područja oko prazne šupljine. Ne dirajte šupljinu. Regularno ćete trebati čistiti kapke i ukloniti bilo kakvu sluz. Da biste to uradili trebate prokuhati vode i pustiti da se ohladi. Smočite čiste loptice od pamuka i očistite šupljinu. Uvijek počnite od predjela koji je bliži nosu i onda idite prema ušima. Ako trebate očistiti nekoliko puta, svaki put uzmite novu lopticu. Ako imate puno sluzi recite doktoru. Moguće je da imate infekciju za koju trebaju antibiotici. 

Umjetno oko 

Kad šupljina zacijeli, otići ćete do specijaliste koji pravi umjetne oči, što će trajati oko 4 do 6 sedmica nakon operacije.

Privremena proteza

Ove specijaliste već imaju napravljene proteze koje ćete koristiti privremeno. Neće baš biti slične vašim očima ali će biti slični. Specijalista će vam uzeti otisak šupljine, ne boli – ali je čudan osjećaj. Također će pokušati imitirati vašu boju očiju na umjetnom oku. Cijela procedura traje oko 2 sata. 

Trajna proteza

Prostetičar će vam zakazati termin za ubacivanje vašeg trajnog oka. Kad se oko ubaci, drugima će teško biti razlikovati vaše oko od umjetnog. Trebalo bi izgledati veoma slično drugom oku i također imati neku vrstu kretanja. 

Život s umjetnim okom 

Ako imate umjetno oko većinu stvari možete raditi normalno. Kad spavate najbolje ga je ostaviti unutra. Čim šupljina zacijeli, možete početi i nositi šminku i normalno se baviti sportom. Uvijek nosite naočale kad plivate, skačete ili skijate. 

Nećete moći dobro vidjeti lijevo i desno kao prije, bez da okrenete glavu. To se zove domet vida. 

Vizualne halucinacije 

Neke osobe imaju osjećaj da je oko još unutra. Ili vide nešto što zapravo nije tu. Doktori to obično zovu vizualnim halucinacijama. Međutim nema brige, jer to traje privremeno.

Leave a Reply