You are currently viewing Kako njegovati oči nakon operacije?

Kako njegovati oči nakon operacije?

Koliko efikasno zacjeljuju oči nakon operacije ima velikog utjecaja na uspješnost operacije koju ste imali.

Ako budete dobro zacjeljivali vjerovatno ćete dugi niz godina uživati u poboljšanom vidu, dobrom zdravlju očiju i više. Ako su se desile neke komplikacije poput infekcije ili oštećenja oka u toku zacjeljivanja, to može drastično usporiti vrijeme zacjeljivanja. Postoje šanse i da ćete morati opet operisati oko. Evo nekoliko savjeta.

Popričajte s optometristom

Ako vas brine operacija ili proces zacjeljivanja, popričajte s optometristom prije vremena. Oni će vam dati odgovor na sva vaša pitanja i dati vam savjet kako da se brinete o sebi nakon zahvata.

Odmarajte oči

Različite operacije oka imaju različito vrijeme zacjeljivanja. Međutim, vaše oči će sigurno brže zacjeljivati ako ih budete dosta odmarali. Mnogi očni hirurzi će vas posavjetovati da uzimate blage lijekove za spavanje i da se odmarate satima nakon operacije. Ovo je ujedno dobro i da prespavate prvi neugodni period.

Nekoliko dana nakon operacije, pokušajte se dobro naspavati i skratite vrijeme pred ekranima koliko god možete. Vjerovatno ćete se dobro osjećati i ako ugušite svjetla ili navučete zavjese. Slabo svjetlo više odgovara očima.

Pravilno uzimajte lijekove

Kapi i lijekovi će vjerovatno biti dio njege poslije operacije. Oni se prepisuju iz više razloga. Neki će utrnuti vaše oči da biste se osjećali ugodnije, a drugi će stvoriti deblji zaštitni sloj na oku, koji će ga ujedno i vlažiti. Doktor ili apotekar vam mogu objasniti kako da koristite kapi i koliko često da uzimate lijekove.

Obratite pažnju

Doktor može vidjeti dosta, ali i ne čitavo stanje u vašem oku. Obratite pažnju na simptome koje osjetite u toku zacjeljivanja. Zapišite svaki neugodan osjećaj, zamagljen vid, loš noćni vid i drugi problemi. Sve ove informacije će biti više nego korisne vašem doktoru koji nadgleda vaše zacjeljivanje.

Leave a Reply