You are currently viewing Podizanje svijesti o bolesti očiju, posebno kada je u pitanju suho oko

Podizanje svijesti o bolesti očiju, posebno kada je u pitanju suho oko

Neliječeno i neadekvatno liječeno suho oko može progredirati u ozbiljno, hronično oboljenje koje isto tako može postati gotovo rezistentno na svaku nama dostupnu terapiju.

Dr. Miljan Šobot je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci 2008 godine. Specijalizaciju iz oftalmologije završio je u Klinici za očne bolesti UKC RS u Banjoj Luci. Zaposlen je u Specijalističkoj oftalmološkoj ambulanti “Dr Dobrijević” u Banjoj Luci. Uže područje rada su mu dijagnostika i liječenje prednjeg segmenta oka i kontaktologija.

„Doktore suzi mi jedno oko, došao sam da vidim da mi nije krenula mrena“. „Suze mi oči stalno mislim da mi se promijenila dioptrija“. Vrlo često doktori čuju žalbe pacijenata koje su upućene na ovaj način. Zbog navedenog nerijetko pomislimo da dosta pacijenata nema predstavu da su pomenuti simptomi povezani sa površinom njihovog oka. Detaljnije o ovoj temi piše dr. Miljan Šobot.

Bolest suhog oka je kompleksno, progresivno i heterogeno stanje koje se dosta često viđa u kliničkoj praksi i može biti dosta izazovno kako u smislu prepoznavanja tako i u smislu samog liječenja. Neliječeno i neadekvatno liječeno suho oko može progredirati u ozbiljno, hronično oboljenje koje isto tako može postati gotovo rezistentno na svaku nama dostupnu terapiju.  Prema trenutno najprihvaćenijoj definiciji suvog oka suho oko je multifaktorijalna bolest suza i površine oka koja dovodi do simptoma diskomfora, poremećaja vida, nestabilnosti suznog filma te do mogućeg oštećenja površine oka. Ono je praćeno sa povišenom osmolarnošću suznog filma te inflamacijom površine oka. 

Veoma su nezahvalne procjene kolika je tačno prevalenca suhog oka u populaciji u vremenu u kojem živimo. Prema različitim istraživanjima ona se kreće od 5-50%. Mnogo je pitanja vezano za samo porijeklo velikog broja pacijenata zbog čega neki autori često u radovima daju odrednicu oboljenja epidemijskih razmjera. 

Etiologiju je jako teško determinisati zbog toga što suho oko može biti povezano sa mnogo različitih faktora. Najčešće prihvaćeni faktori rizika za razvoj simptoma uključuju godine starosti, ženski pol, očna oboljenja te razna sistemska i autoimuna oboljenja. Od ostalih faktora rizika svakako ističemo dugotrajan rad na računaru, nošenje kontaktnih sočiva, klimatske elemente životne sredine (vlažnost vazduha, temperatura vazduha i sl.), topikalno ili sistemsko liječenje, smanjena higijena kapaka i trepavica, estetski tretmani i kozmetički preparati i dr.

Leave a Reply