You are currently viewing Prsten oko rožnjače, spušteni kapci i žute bionjače oka – šta to znači ?

Prsten oko rožnjače, spušteni kapci i žute bionjače oka – šta to znači ?

Prsten oko rožnjače

Ova bolest se zove Arcus senilis, i uzrokuje sivo bijelu liniju masnoće koja raste na vanjskim ivicama rožnjače (prozirna, zakrivljena površina na prednjem dijelu vašeg oka koja pomaže kod fokusiranja). Ponekad se zatvori čitav krug. Ako ste stariji, vjerovatno nema potrebe da se brinete. Ali ako ste mlađi od 40 godina, to bi mogao biti znak opasno povišenog holesterola.

Spušteni kapci

Spušteni kapci mogu biti simptom miastenija gravis, zbog kojeg vaš imunološki sistem napada i oslabljuje vaše mišiće. To utječe na vaše oči, lice i mišiće u grlu više nego na druge, i zbog toga je žvakanje, gutanje i čak pričanje otežano. Doktor vam može pročistiti krv da opusti simptome, ali to nije dugotrajno rješenje. Za ovo stanje postoje lijekovi, ali u nekim je slučajevima potrebna operacija koja otklanja timusnu žlijezdu.

Žuta bionjača oka

Kad koža i oči požute, to se zove žutica. To često znači da imate problema s jetrom i uzrokovano je visokim nivoima bilirubina, nešto čega vaša jetra više luči ako je upaljena ili oštećena. Loša ishrana, karcinom, infekcija i hronični alkoholizam mogu oštetiti vašu jetru. Liječenje rangira od životnih promjena do lijekova i transplantacije jetre. Manje žute fleke (koje nisu u potpunosti žute) uzrokovan su oštećenjem od sunca i mogu se ukloniti manjom operacijom.

Leave a Reply