You are currently viewing Oči kao prozor u vaše zdravlje

Oči kao prozor u vaše zdravlje

William Shakespeare rekao je da su oči prozori duše, ali vaš sljedeći odlazak oftalmologu mogao bi otkriti mnogo i o vašem ukupnom zdravlju. Oftalmolozi često vide tragove u očima koji upozoravaju na zdravstvene probleme negdje drugdje u vašem tijelu.

Šta bi vaš očni pregled mogao otkriti

Mnogo puta biste mogli imati neznatne probleme sa vidom zbog kojih ćete u početku tražiti pregled oka. Ipak, pregled može otkriti da je problem sa vidom povezan sa – ili ga možda čak uzrokuje – većim zdravstvenim problemom. Uz to, možda ste potpuno asimptomatski i čak ne znate da imate osnovni zdravstveni problem, ali oftalmolog vas može pogledati u oči i vidjeti drugu priču.

Evo nekoliko znakova zdravstvenog upozorenja koje oftalmolozi mogu pronaći u vašim očima:

1. Dijabetes

Stanje nazvano dijabetička retinopatija, koje oštećuje krvne žile u oku. Mogu se vidjeti područja krvarenja i otoka na mrežnici, ili se razvijaju abnormalni krvni sudovi, što su obilježja oštećenja nastalih usljed dijabetesa. Ova oštećenja se mogu primijetiti i prije nego što je vid pogođen.

Kad se otkrije dijabetička retinopatija, obično ćete imati laserske tretmane i lijekove za popravak krvnih žila. Međutim, možda će vam trebati operacija ako je krvarenje dovoljno jako.

2. Hipertenzija

Visok krvni pritisak može uzrokovati trajno oštećenje vida utječući na protok krvi u oku. Takva oštećenja mogu biti prvi trag da pacijent pati od hipertenzije.

Mnogo malih vaskularnih promjena koje se dogode kada imate dijabetes ili povišeni krvni pritisak ne utječu na vaš vid sve do kasnih stadija bolesti kada počnete razvijati probleme s vidom.

3. Upale

Tu spadaju upalne bolesti crijeva, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, multipla skleroza i lupus. Postoji dobro poznata veza između upalnih bolesti i upale u oku.

Stvari poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska možemo pokupiti na pregledu oka, ali promjene u sloju nervnih vlakana mrežnice s vremenom su dobar način za praćenje multiple skleroze.

Najčešće upalne bolesti uzrokuju uveitis, a to je upala srednjeg dijela vašeg oka (koja se naziva uvea). Neliječeni uveitis može trajno oštetiti vaše oči.

4. Metastatski rak

Rakovi sami po sebi rijetko imaju manifestacije na oku. Međutim, postoje određeni karcinomi koji se mogu proširiti na oči.

Melanom je jedan rak koji je primarni za vaše oči, ali se može pojaviti i negdje drugo na vašem tijelu. Rak dojke je primjer karcinoma koji se može proširiti na vaše oči, gdje bi se mogao naći prije nego što drugi testovi pokažu da se rak proširio.

Leave a Reply