You are currently viewing 7 interesantnih činjenica o boji očiju

7 interesantnih činjenica o boji očiju

Zašto su neke oči drugačijih boja? Šta određuje boju očiju? Pročitajte u nastavku!

Ljudske oči su jedan od najinteresantnijih i najsloženijih dijela tijela. Ne samo da nam omogućavaju da vidimo, već su jedan od najunikatnijih karakteristika koje imamo. Na primjer, većina ljudi smatra da su ljudske oči prvo što primijete kada se s nekim upoznaju, a za to su najčešće zaslužna boja i oblik očiju.

Međutim, kada govorimo o boji očiju, iza samo izgleda sakrivaju se tajne koje otkrivaju brojne faktore poput onog kako se određuje ta boja. Evo nekoliko interesantnih činjenica. Obojeni dio oka se zove iris, a boja se određuje pigmentom (melaninom) koji se nalazi u ćelijama irisa. Međutim, naš iris čini više od toga što pokazuje boju. Iris također reguliše koliko će svjetlosti uči u naše oči i pomaže u zaštitni unutrašnjih organa od štetnih UV zraka. 

Količina melanina u ćelijama irisa određuje koja će biti boja oka. Na primjer, veća količina melanina daje tamniju boju očima (npr. smeđu). Ali ako je melanina manje u oku onda će oči biti svjetlije boje (svijetlo plava). 

Bebe se inače rađaju s malo ili nikako melanina, zbog čega skoro sve bebe imaju plave oči pri porodu. Tek kada se razviju ćelije strome melanocita u irisu tada se melanin počne proizvoditi i to traje od 6-36 mjeseci, kada se mijenja i boja očiju. 

Naučnici su potvrdili da jedan gen ne može odrediti boju očiju, u što se prethodno vjerovalo. Prije se smatralo da je smeđa boja očiju dominantnija od drugih boja, poput plave ili zelene. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da na boju očiju utječe više gena, a ne samo jedan. 

Iako mnogi misle da su oči samo plave, zelene ili smeđe, oko može imati više boja. To uključuje sve boje od najsvjetlije plave do najtamnije nijanse smeđe. Smeđa boja očiju je najčešća boja, dok se zelene smatraju najrjeđim. Plava i siva spadaju negdje u sredinu. Međutim, rijetke su na sjevernoj Evropi gdje UV zračenje nije tako jako. 

Osobe koje su albino i imaju crvene oči imaju to zato što nemaju skoro nimalo melanina, te su njihovi irisi skroz čisti. Međutim, s obzirom da možemo vidjeti njihove krvne sudove, njihove će oči izgledati crveno ili pink.  Određene kapi za glaukom mogu potamniti plave ili zelene oči u smeđe. 

Ukoliko ste propustili pročitajte i ovaj članak: Kakva je veza između dermatohalaze i suhih očiju?

Leave a Reply