You are currently viewing Kontaktne leće – sve što trebate znati o njima

Kontaktne leće – sve što trebate znati o njima

Kontaktne leće su medicinska pomagala koja se primarno koriste za ispravljanje refrakcijskih pogrešaka oka, ali i terapeutske i estetske namjene.

Piše: Prim. dr. Suvada Velagić

Biografija: Prim. dr. Suvada Velagić, rođena je  1959 godine u Banja Luci. Oftalmologijom se bavi od 2000 godine. Načelnik je Očnog odjela Kantonalne bolnice u Bihaću.

Kontaktna leća su olakšala i oslobodila osobe koje imaju dioptriju, da nose naočale, ali donio je i nove rizike za oči. Rizici su najčešće vezani za posljedice nepridržavanja pravila o nošenju i održavanju leća. Kako biste izbjegli takve probleme, dr. Velagić nam je ispričala sve o kontaktnim lećima i njihovom održavanju.

Kontaktne leće su dioptrijsko pomagalo, sa kojim se ispravlja pogreška vida, kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam, a stavljaju se direktno na površinu oka. Osim korekcije vida, mogu se koristiti u terapeutske svrhe, te kao kozmetički dodatak.

Dioptrijske leće u poređenju sa naočalama daju bolju oštrinu vida i veće vidno polje.

Kozmetičke kontaktne leće su dizajnirane za promjene izgleda oka.

Terapeutske kontaktne leće koriste se u liječenju bolesti oka. One štite oštećenu rožnicu od neprestanog podražaja prilikom treptanja.

VRSTA LEĆA

Prema materijalu od kojeg su napravljene kontaktne leće mogu biti PMMA (tvrde leće) i meke leće. Prednost tvrdih kontaktnih leća je da ne apsorbiraju pare i kemikalije, što je osobito pogodno kod nekih vrsta zanimanja. Zatim, mogu nadomjestiti prirodan oblik rožnice i tako ispravljaju astigmatizam i keratokonus. Nedostatak im je što ne propuštaju kisik do rožnice, a to može imati štetne posljedice.

Meke kontaktne leće su udobne i dozvoljavaju prolaz kisika do rožnice.

U novije vrijeme u upotrebi su silikonske leće čija je propusnost za kisik znatno veća, ali s druge strane propusnost za vodu je manja, pa se javlja osjećaj iritacije i neugodnosti.

Meke kontaktne leće mogu biti dnevne, mjesečne, tromjesečne i godišnje.

Dnevne kontaktne leće koriste se jedan dan i preporučuju se pacijentima sa alergijama i sličnim stanjima, te kod osoba koje ih ne nose redovno, kod sportista i slično.

Mjesečne leće nose se jedan mjesec i zatim se bacaju i zamijene novima. Isto je i sa tromjesečnim i godišnjim lećama.

Tvrde PMMA leće su dugotrajne i mogu se nositi više godina.

Prema izgledu leće mogu biti sferične i torične. Sferične leće i vanjsku i unutrašnju površinu imaju sfernu. Torične leće imaju različitu zakrivljenost, a služe za ispravljanje astigmatizma i keratokonusa.

Osim toga, postoje i multifokalne leće, a koriste se za korekciju presbiopije.

Komplikacije koje nastaju kod nošenja kontaktnih leća najčešće su posljedica prekomjernog korištenja leća, naročito preko noći. Promjene mogu biti na svim dijelovima prednjeg oka. Na kapcima mogu uzrokovati spuštenost kapka (ptoza). Na konjuktivi mogu uzrokovati kontaktni konjuktivitis, gigantopapilarni konjuktivitis i keratokonjuktivitis limbusa.

Na rožnici mogu nastati erozije i ulkusi rožnice, keratitisi i apsces rožnice (uzrokovan bakterijama, protozoama i gljivicama).

Da bi se ove komplikacije spriječile važno je pridržavati se uputa o nošenju i održavanju higijene.

PRAVILNO RUKOVANJE LEĆIMA

Prije dodirivanja leće ili oka oprati ruke. Leća se konkavnom stranom stavi na kažiprst, prinese oku i stavi na rožnicu. Prije postavljanja leća mora biti dobro očišćena.

Jednokratne leće ne treba čistiti. Sve ostale vrste leća treba redovno čistiti i dezinficirati. U tu svrhu koriste se posebne otopine za ispiranje, dezinfekciju i čuvanje leća.

Enzimsko sredstvo za čišćenje leća upotrebljava se za uklanjanje proteinskog taloga koji čini leću neugodnom za nošenje. Postoji u obliku tableta i koristi se jednom sedmično.

Važno je i održavati čistoću kutijice za čuvanje leća.

Spremnost pacijenta na suradnju i praćenje uputstava za nošenje leća, te održavanje čistoće od presudne su važnosti za dugotrajno nošenje leća.

Leave a Reply