You are currently viewing Da li je mrkva zdrava za vaše oči?

Da li je mrkva zdrava za vaše oči?

Popularna širom svijeta, mrkva je visoko hranjivo povrće. Za nju se često tvrdi da održava vaše oči zdravima i poboljšava noćni vid. Međutim, možete se zapitati o porijeklu ove ideje i podržava li je nauka. U ovom članku pročitajte da li je mrkva korisna za vaše oči.

Mrkva i zdravlje očiju

Dugo se vjerovalo da jedenje mrkve promoviše zdravlje očiju i poboljšava vid, posebno noću. Iako u tome ima istine, povezanost mrkve i vida potekla je iz mita. Tokom Drugog svjetskog rata, piloti britanskog kraljevskog zrakoplovstva prvi su počeli koristiti radar za ciljanje i obaranje neprijateljskih aviona. Nastojeći zadržati ovu novu tehnologiju u tajnosti, vizuelna preciznost pilota – posebno noću – pripisivana je jedenju mrkve. To je dovelo do dugogodišnje propagandne kampanje koja je promovisala mrkvu kao sredstvo za bolji vid. Ovaj mit koji povezuje konzumaciju mrkve sa poboljšanim noćnim vidom ostaje i danas. Međutim, iako nije baš čarobna hrana za oči, mrkva sadrži određene sastojke koji su dobri za vaše oči.

Mrkva je bogat izvor beta karotena i luteina, koji su antioksidansi koji mogu pomoći u sprječavanju oštećenja oka izazvanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su spojevi koji mogu dovesti do oštećenja ćelija, starenja i hroničnih bolesti, uključujući bolesti oka, kada njihov broj postane previsok.

Beta karoten mnogim crvenim, narančastim i žutim biljkama daje boju. Mrkva je posebno bogata beta karotenom, koji vaše tijelo pretvara u vitamin A. Nedostatak vitamina A može dovesti do noćnog sljepila, što je često reverzibilno uz pomoć suplementacije. Vitamin A potreban je za stvaranje rodopsina, koji je crvenkasto-ljubičasti, svjetlosno osjetljivi pigment u očnim ćelijama koji vam pomaže da vidite noću.

Vaše tijelo efikasnije apsorbuje i koristi beta karoten kada jedete kuhanu, a ne sirovu mrkvu. Nadalje, vitamin A i njegove preteče topivi su u mastima, pa jedenje mrkve s izvorom masti poboljšava apsorpciju.

Žuta mrkva sadrži najviše luteina, što može pomoći u sprečavanju starosne degeneracije makule (AMD), stanja u kojem vam se vid postepeno zamagljuje ili gubi. Prehrana bogata luteinom može biti posebno zaštitna protiv AMD-a.

Ostale zdravstvene prednosti mrkve

Mrkva održava zdrave oči, ali postoji mnogo drugih razloga da je jedete. Većina istraživanja fokusira se na sadržaj karotenoida, uključujući lutein, likopen i beta karoten.

Ostale zdravstvene prednosti mrkve uključuju:

Poboljšava zdravlje probave. Mrkva sadrži puno vlakana, što pomaže u sprječavanju zatvora. Jedna mrkva sadrži oko 2 grama vlakana ili 8% dnevne vrijednosti (DV). Mrkva može poboljšati i vaše crijevne bakterije.

Može smanjiti rizik od raka. Hrana bogata vlaknima, poput mrkve, može pomoći u zaštiti od raka debelog crijeva promovišući pravilnu probavu. Pored toga, pokazalo se da određeni antioksidansi u mrkvi imaju antikancerogena svojstva.

Stabilizirajte šećer u krvi. Mrkva ima nizak glikemijski indeks (GI), što znači da ne uzrokuje veliki skok šećera u krvi kada je jedete. Njen sadržaj vlakana također pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Dobra za vaše srce. Crvena i narančasta mrkva sadrže puno likopena, antioksidansa koji štiti srce. Mrkva također može smanjiti faktore rizika od srčanih bolesti, poput visokog krvnog pritiska i nivoa holesterola.

Zaštitite svoju kožu. Iako nisu toliko efikasni kao krema za sunčanje, beta karoten i likopen mogu vam zaštititi kožu od oštećenja od sunca.

Može pomoći u gubitku kilograma. Mrkva ima malo kalorija i puno vlakana. Ako je jedete, povećava se osjećaj sitosti, što može spriječiti prejedanje i pomoći u mršavljenju.

Leave a Reply