You are currently viewing Ambliopija

Ambliopija

Ambliopija – ili lijeno oko – često je povezano sa „krivim“  očima ili je velika razlika u stepenu kratkovidnosti ili dalekovidnosti između dva oka. Obično se razvija prije 6. godine i ne utječe na bočni vid. Naočale ili kontaktne leće ne mogu u potpunosti ispraviti smanjen vid uzrokovan ambliopijom ako vid nije bio razvijen u kritičnom periodu.

Uzroci i faktori rizika

Nedostatak sveobuhvatnog očnog pregleda za otkrivanje problema do 6. mjeseca života i ponovo sa 3. godine života.

  • Visok recept koji nije korigovan naočalama ili lećama
  • Porodična historija
  • Prerano rođenje
  • Okretanje oka – naziva se i strabizam
  • Vizualna oduzetost jednog oka – urođena katarakta, ptoza i/ili neprovidnost rožnice.
  • Velike refrakcijske greške

Simptomi

Simptomi mogu uključivati ​​primjetno favorizovanje jednog oka ili tendenciju da se predmeti gledaju s jedne strane. Simptomi nisu uvijek očigledni.

Dijagnoza

Rano dijagnostifikovanje povećava šansu za potpuni oporavak.

Američka optometrijska asocijacija preporučuje da se izvrši sveobuhvatan optometrijski pregled do 6. mjeseca života djeteta i ponovo do 3. godine. Lijeno oko neće nestati samo od sebe. Ako se ne dijagnostifikuja do tinejdžerske dobi ili odraslih godina, liječenje traje duže i često je manje efikasno.

Liječenje

Liječenje lijenog oka može uključivati ​​kombinaciju leća na recept, prizme, terapije vida i flastera za oko. U terapiji vida pacijenti uče kako koristiti dva oka zajedno, što pomaže u sprječavanju ponovnog pojavljivanja lijenog oka.

Prevencija

Sveobuhvatan pregled oka do 6. mjeseca života i ponovo do 3. godine života.

Leave a Reply