You are currently viewing Savjeti za šminkanje kako biste održali vaše oči zdravima

Savjeti za šminkanje kako biste održali vaše oči zdravima

Kada nanosimo šminku za oči, ne razmišljamo o bakterijama koje se nalaze po olovkama, tuševima i sjenilima za oči. Ipak, ovi proizvodi se mogu zaprljati na način koji ne vidimo i dovesti do infekcije ili iritacije oka.

Srećom, navikavanje na ovih pet jednostavnih savjeta može vam pomoći da smanjite mogućnost nanošenja štete zdravlju, a oči održavate blistavim i zdravim.

1. Bacite šminku za oči staru više od tri mjeseca

Kozmetički proizvodi imaju rok trajanja i lako nam je izgubiti pojam o tome koliko dugo imamo omiljeno sjenilo otvoreno. Oftalmolozi savjetuju da se proizvodi za oči ne drže otvorim duže od tri mjeseca.

Ako je maskara ili olovka za oči stara, to povećava šanse da su je bakterije ili gljivice kontaminirale. Ako se bilo što od ovoga direktno donese direktno u oko, mogli biste završiti s ozbiljnom infekcijom oka.

2. Skinite šminku svake noći

Važno je održavati oči zdravima i čistima uklanjanjem šminke sa očiju noću prije spavanja. Ipak, imajte na umu da je proizvod koji koristite za skidanje šminke jednako važan kao i samo skidanje šminke!

Ako ne koristite ispravne proizvode, bakterije ćete vratiti nazad u oko, što dovodi do crvenila, iritacije i potencijalne infekcije.

3. Recite ne šljokicama

Šljokice vašoj šminki daju sjaj, ali mogu se i oljuštiti i upasti u vaše oko, uzrokujući crvenilo i iritaciju. Šljokičasta sjenila ne samo da mogu pogoršati hroničnu suhoću očiju, već su šljokice i  jedan od uobičajenih uzroka iritacije i infekcije rožnice.

Najbolje rješenje? Samo recite ne šljokicama – vaše oči će vam biti zahvalne!

4. Očistite četkice za šminkanje očiju

Četkice za šminkanje s vremenom skupljaju bakterije i prljavštinu. To znači da svaki put kada se šminkate prljavom četkicom, možda nanosite bakterije i prljavštinu na trepavice i kapke.

Najbolji način da izbjegnete ulazak štetnih bakterija u oči je navika pranja četkica za šminkanje svakih nekoliko dana.

5. Čitajte naljepnice na proizvodima i izbjegavajte štetne sastojke

Samo zato što je proizvod označen kao “hipoalergen” ili “prirodan”, ne znači da je siguran. Ne postoji zakonska definicija riječi „prirodno“. Osim toga, „organsko“ se može odnositi samo na sastojke koji su certifikovani kao organski, a ne na cijeli proizvod. Rješenje? Kada kupujete šminku, birajte proizvode s nekoliko prepoznatljivih sastojaka.

Leave a Reply