Dječije glavobolje

Dječije glavobolje

Glavobolje kod djece su česte i obično nisu ozbiljne. Uzroci uključuju migrene, glavobolje od stresa i napetosti, traume, bolesti sinusa i probleme s očima. Ponekad, određena hrana sa nitratnim konzervansima i MSG (mononatrijum glutamat) može izazvati glavobolju. Tumori mozga kod djece kao uzroci glavobolje izuzetno su rijetki i obično su povezani s dodatnim neurološkim simptomima kao što su vrtoglavica, slabost ruku ili nogu, nedostatak koordinacije ili gubitak vida.

Kakav pregled se obavlja kod dječijih glavobolja?

Djeca bi prvo trebala obaviti temeljit fizički pregled kod pedijatra. Pedijatar može uraditi dodatne testove ili uputiti pacijenta na neurologa. Korisno je voditi dnevnik glavobolje kako bi se mogli otkriti mogući pokretači (određena hrana, problemi sa spavanjem ili okruženje).

Ako pedijatar ne pronađe očigledan medicinski uzrok glavobolje, za obavljanje kompletnog očnog pregleda potrebno je uputiti se oftalmologu. Treba ispitati čitav vizuelni sistem. To uključuje zjenice, sve refrakcijske greške (potrebe za naočalama), poravnanje oka i binokularnost (sposobnost zajedničkog korištenja oba oka). Za vrijeme ovog pregleda zjenice bi se trebale proširiti, kako bi se vidni živci mogli pravilno pregledati i tačno procijeniti refrakcijska greška.

Kako problemi sa očima uzrokuju glavobolje kod djece?

Hipermetropija (dalekovidnost) zahtijeva dodatni napor da se jasno fokusiramo tokom čitanja, što ponekad može dovesti do umora i glavobolje. Naočale mogu smanjiti napor potreban da se jasno vidi izbliza i smanjiti glavobolju ako postoji jaka hipermetropija. Blaga hipermetropija je normalna kod djece, ali uglavnom ne uzrokuje glavobolju ili druge simptome.

Kad čitamo ili izvodimo neke druge aktivnosti u blizini očiju, oči nam idu jedno prema drugom. To se naziva konvergencija. Smanjena sposobnost privlačenja očiju jedno prema drugom prilikom gledanja objekata u blizini (konvergencija), posebno tokom čitanja, ponekad može uzrokovati glavobolju. To se naziva nedostatkom konvergencije, a simptomi uključuju udvostručavanje slika ili riječi, zamagljen vid, umor i glavobolje koje se pogoršavaju dužim čitanjem. Vježbe za oči kod kuće, ponekad uz pomoć kompjuterskog softvera, mogu pomoći u liječenju nedostatka konvergencije. Naočale se ponekad propisuju. Skupe vježbe za oči kod doktora rijetko su potrebne. Međutim, nedostatak konvergencije nije čest uzrok glavobolje kod djece.

Akutne infekcije i upalne bolesti očiju mogu izazvati bolove u očima i povezane glavobolje. Te probleme često prate crvenilo oka i/ili kapka, kao i osjetljivost na svjetlost (fotofobija). Akutni glaukom može izazvati glavobolju, ali ovaj problem rijetko pogađa djecu. Pseudotumor cerebri (poznat i kao idiopatska intrakranijalna hipertenzija) je stanje uzrokovano povećanim intrakranijalnim pritiskom (previše tečnosti oko mozga). To uzrokuje glavobolju i oticanje vidnih živaca, ali obično ne uzrokuje crvenilo očiju. Kompletan oftalmološki pregled može pomoći u isključivanju ovih simptoma.

Ako se ne utvrde očni uzroci glavobolje, dijete se može uputiti pedijatru i/ili neurologu kako bi se pronašli drugi mogući uzroci glavobolje.

Leave a Reply