You are currently viewing Da li stres utiče na oči?

Da li stres utiče na oči?

Najbolje što možete učiniti je probati smiriti odgovor vašeg mozga na prijetnju.

Biografija: Dr. Marijana Starčević – Dinić.rođena je 1974 godine u Beogradu, gdje je završila Medicinski fakultet i specijalizaciju iz oftalmologije na VMA. Od 2005 godine živi i radi u Banja Luci u ZU ”Ortooptik Dr. Bjelić”.

Stres utiče na brojne aspekte života i remeti sklad i harmoniju. Također, loše utiče na zdravlje čovjeka, a da li ste se ikad pitali da li šteti Vašim očima? Odgovore donosi dr. Marijana Starčević – Dinić.

Piše: dr. Marijana Starčević – Dinić

Ukoliko prolazite kroz napeto razdoblje u zivotu, prije ili kasnije pojavit ce se simptomi stresa. Jeste  li znali da stres može uticati i na vaše oči?

Kako stres ima uticaj na nervni sistem i senzorne organe, produženi periodi stresa mogu uzrokovati razne probleme sa očima i vidom. Većina poteškoća sa očima, uzrokovana stresom je kratkotrajna i privremena, mogu pogoditi jedno oko, naizmenično ili istovremeno oba oka.

Simptomi povezani sa stresom mogu uključivati:

vizuelne poteškoće poput viđenja neprostojećih objekata, poput zvjezdica, titranjanja, zamagljenja, sijena, aureola itd.,

prošireni ili suženi vid,

probleme sa fokusiranjem,

vrlo suhe ili suzne oči,

osjetljivost na svijetlost,

promjenu dioptrije.

Prvi korak u riješavanju problema sa očima povezanih sa stresom jeste opuštanje. Najbolje što možete učiniti je probati smiriti odgovor vašeg mozga na prijetnju. Vjerovatno znate šta vas najbolje opušta i kako se najbolje riješavate stresa. Kada pronađete način da se nosite sa stresom, vaši problemi sa očima bi trebali nestati.

Ukoliko se problemi sa očima nastave, svakako posjetite vašeg oftalmologa.

Leave a Reply