You are currently viewing Zašto vidimo razne boje i oblike kad zatvorimo oči? 

Zašto vidimo razne boje i oblike kad zatvorimo oči? 

Pokušajte – zatvorite oči; pričekat ćemo.

Dobrodošli nazad! Šta je bilo prvo što ste vidjeli? Većina ljudi vidi razne boje i bljeskove svjetala, na ne tako crnoj pozadini kad zatvore oči. To je fenomen koji se zove fosfen a svodi se na: naš vidni sistem – oči i mozak – se ne gasi kad nema svjetla. 

Počnimo od skoro-crne pozadine. Crna boja se obično smatra nedostatkom svjetlosti, ali kad je u pitanju sistem ljudskog vida, eigengrau je boja koju vidimo kad nema svjetlosti. Eigengrau je njemački pojam koji se ugrubo prevodi kao „intrinzična siva“.

Kad ne vidimo svjetlost, tj. kad su naše oči zatvorene, ili kad smo u mraku s otvorenim očima – ne možemo vidjeti čistu crninu i umjesto nje vidimo eigengrau. To je zato što svjetlost pruža porebni kontrast da možemo vidjeti mrak. Na primjer, crna tinta na papiru može izgledati crnije od eigengrau boje zbog bjeline papira koja pruža kontrast da bi naše oči mogle razumjeti crno. 

Ali eigengrau nije statična boja. Može mijenjati nijanse sive, i imati fosfene. 

O svojim očima razmišljajte kao da su kamera s poklopcem preko sočiva. Kamera je i dalje funkcionalna, i dalje snima i čuva sve minute i sate informacija – samo što to nisu interesantne informacije. Na isti način, naše mrežnjače ostaju u potpunosti funkcionalne čak i kad su nam oči zAtvorene. 

Naučnici su nekad mislili da su fosfeni pokušaji našeg mozga da razumije stimulaciju mraka. Ali dok osobe koje su slijepe od rođenja ne vide fosfene, oni koji su izgubili vid zbog bilo kojeg razloga vide fosfene, to znači da je nešto drugo u pitanju. 

Biofotonsko svjetlo je vrsta svjetla koju stvaraju krijesnice, stvorenja iz velikih dubina mora koja svijetle u mraku, i naše mrežnjače kad se oko zatvori. Ali naše mrežnjače ne mogu razlikovati strano svjetlo dok nam je oko otvoreno, od biofotonskog svjetla koje vidimo kad zatvorimo oči. Zbog toga naš očni nerv nastavlja transmitovati stimulaciju, a naš mozak nastavlja da je obrađuje i označava kao „stvarno“ ili „nestvarno“ – fosfen. 

Fosfen s uređenim geometrijskim uzorkom poput šahovske table je možda nastao u dijelu retine gdje su milioni ćelija koje sakupljaju svjetlost raspoređene u slično organiziranom uzorku. Različiti atomi i molekule odašilju fotone različitih talasnih dužina, zbog čega vidimo različite boje.

Leave a Reply