You are currently viewing Jesu li kontaktne leće sigurne za djecu?

Jesu li kontaktne leće sigurne za djecu?

Roditelji često postavljaju to pitanje doktorima kada djecu kažu da žele nositi leća. No, djetetova zrelost i sposobnost odgovornog rukovanja kontaktnim lećama važnija je od same dobi.

Danas veliki broj djece u svijetu mlađe od 18 godina nosi kontaktne leće. Fizički, djetetove oči mogu podnijeti kontaktne leće u vrlo mladoj dobi. Čak su i neka dojenčad opremljena kontaktnim lećama zbog urođene katarakte ili drugih očnih stanja prisutnih pri rođenju.

U nedavnom svjetskom istraživanju koje je uključivalo djecu koja su kratkovidna u dobi od 8 do 11 godina s jednodnevnim dnevnim kontaktnim lećama za jednokratnu upotrebu, 90 posto djece nije imalo problema s primjenom ili uklanjanjem kontakata bez pomoći roditelja.

Ako razmišljate o kontaktnim lećama za svoje dijete, pogledajte kako se Vaše dijete nosi s drugim odgovornostima. Ima li dobre lične navike njege, održava li spavaću sobu i kupatilo čistima i prati li školske i kućanske poslove?

Ako djeca trebaju česte podsjetnike kako bi održavala čistoću i slijedila dobre higijenske prakse, možda neće biti spremna za odgovornost nošenja i brige o kontaktnim lećama. No ako se dobro nose s takvim dužnostima, mogli bi biti izvrsni kandidati za leća.

Djeca su prirodno izvrsni nositelji kontaktnih leća ako zaista prihvate odgovornost koja dolazi s njima. Oni su visoko motivisani za nošenje leća i obično im se dobro prilagođavaju.Djeca također imaju manju vjerovatnost da imaju suhe oči – stanje koje odraslima može uzrokovati probleme povezane s kontaktnim lećama.

Osim toga, mlađa djeca ponekad slijede upute o nošenju kontaktnih leća bolje od tinejdžera i mladih, tako da mogu imati manje problema s prekomjernim nošenjem kontakata ili ne korištenjem ispravnih rješenja za kontaktne leće.

Kontaktne leće za sport

Djeci koja se bave sportom kontaktne leće nude brojne prednosti u odnosu na naočale. Ako vaše dijete nosi naočale za sport – čak i ako ima polikarbonatne leće otporne na udarce – i dalje se morate brinuti zbog pucanja okvira tokom kontaktnih sportova, što može uzrokovati ozljedu oka. A leće sportskih naočala ili zaštitnih naočala ponekad se mogu zamagliti tokom takmičenja, što utječe na vid i performanse.

Sportske kontaktne leće uklanjaju ove probleme i pružaju i druge pogodnosti, uključujući nesmetan pogled na igralište za bolji periferni vid koji omogućava Vašem djetetu da brže reaguje na druge igrače i predmete poput nogometne lopte ili bejzbola koji se približavaju sa strane.

Kontaktne leće također ostaju stabilne na očima Vašeg djeteta dok trči, radi preciznijeg i stabilnijeg vida.

Mnoge kontaktne leće, posebno plinski propusne (GP) leće, nude bolju optiku od naočala. To dovodi do jasnijeg vida koji može poboljšati sportske performanse. Na primjer, igrač bejzbola mogao bi loptu vidjeti nekoliko milisekundi prije oštrog vida od kontaktnih leća.

Izgradnja samopoštovanja s kontaktnim lećama

Mnoga djeca osjećaju se samozatajno u naočalama ili im se jednostavno ne sviđa način na koji izgledaju sa njima. Nošenje kontaktnih leća često može poboljšati način na koji djeca osjećaju svoj izgled, podižući im samopouzdanje.

U nedavnom istraživanju na 169 djece koja su nosila dioptrijske naočale, a zatim su bila opremljena kontaktnim lećama, istraživači su otkrili da nošenje kontaktnih leća “značajno poboljšava način na koji djeca i tinejdžeri percipiraju svoj izgled i učestvovanje u aktivnostima”.

Među učesnicima studije, 71,2 posto djece u dobi od 8 do 12 godina i 78,5 posto tinejdžera reklo je da preferira nošenje kontaktnih leća od nošenja naočala. Istraživači su također otkrili da su djeca od 8 godina sposobna poput tinejdžera nositi i brinuti se o kontaktnim lećama silikonskog hidrogela korištenim u studiji.

U drugom istraživanju, 484 djece u dobi od 8 do 11 godina nasumce je dodijeljeno nošenje naočala ili kontaktnih leća tokom perioda od tri godine. Na kraju studije, rezultati ankete o dječjoj percepciji njihovog fizičkog izgleda, sportskoj kompetentnosti i društvenoj prihvaćenosti bili su veći kod djece koja su nosila kontaktne leće.

Također, imajte na umu da prebacivanje djeteta s naočala na kontaktne leće ne mora biti trajna odluka. Ako se Vaše dijete ne prilagodi dobro ili ako ne snosi odgovornost za nošenje i brigu o kontaktnim lećama, ono se jednostavno može vratiti naočalama. Kontaktne leće uvijek se mogu isprobati kasnije.

Kontrola kratkovidnosti pomoću kontakata

Još jedan razlog da razmislite o tome da Vaše dijete bude opremljeno kontaktnim lećama jest taj što u nekim slučajevima nošenje kontaktnih leća može usporiti napredovanje kratkovidnosti kod djece. Zapravo, niz nedavnih studija pokazao je da posebno dizajnirane plinopropusne kontaktne leće i multifokalni mekani kontakti mogu pružiti značajnu količinu kontrole kratkovidnosti kod mnogih kratkovidnih djece.

Također, modificirana metoda postavljanja krutih plinopropusnih kontaktnih leća nazvana ortokeratologija (ili “ortho-k”) pokazala se uspješnom u preokretanju postojeće kratkovidnosti kod kratkovidne djece. Tehnika koristi posebno dizajnirane GP leće koje mijenjaju oblik rožnice dok se leće nose noću tokom spavanja. Ujutro se leće uklanjaju, a kada uspije, ortho-k omogućava kratkovidnoj osobi da jasno vidi bez naočala tokom dana.

Korekcija kratkovidnosti koju pruža ortho-k, međutim, samo je privremena. Leće za preoblikovanje rožnice moraju se redovno nositi tokom spavanja kako bi se održao dobar neispravljeni vid tokom dana.

This Post Has One Comment

  1. Benjamim

    Da li se nalazite u Bosni u Hercegovini i u kojem gradu mene interesuje ove orto k leče i gdje bi ih mogao narućiti. hvala vam na odgovoru

Leave a Reply