You are currently viewing Važnost nošenja sunčanih naočala prilikom tmurnog i lošeg vremena

Važnost nošenja sunčanih naočala prilikom tmurnog i lošeg vremena

Sunčane naočale dobra su zaštita i od vjetra, jer barem donekle imamo zaštitu od vjetra i na taj način također možemo smanjiti oticanje suza

Piše: Ira Žurić – optičar, optometristica i poduzetnica

Zima je pred vratima, stižu tmurni dani, prve kiše, a sunce će nas sve rjeđe posjećivati, to svakako nije znak da bi oči trebale biti ne zaštićene od štetnih UV zraka koje su nama ljudima, prostim okom nevidljive. Najveća greška koju možemo napraviti jest ne nositi sunčane naočale uopće. Više pročitajte u nastavku.

Ako nam je jesen pokucala na vrata, ne znači da bismo trebali odložiti naše sunčane naočale i uputiti ih na zimski san. 

Ponovno ih uzeti, tamo negdje u travnju i izgledati fora s njima baš kao nekada u kolovozu. Ne bi trebalo biti tako, zašto? Iako nam dolaze nešto hladnija vremena, prve kiše i sunce će nas sve rjeđe posjećivati, to svakako nije znak da bi oči trebale biti ne zaštićene od štetnih UV zraka koje su nama ljudima, prostim okom nevidljive. Najveća greška koju možemo napraviti jest ne nositi sunčane naočale uopće. 

Oko je otvoreni organ, tek zaštićen rožnicom od svih vanjskih čimbenika, ali, da li je to dovoljna zaštita? Kako zaštititi pak rožnicu? 

Osim što bismo trebali koristiti kapi za oči (bez konzervansa) po mogućnosti, kako bismo spriječili pretjerano otjecanje suza prilikom primjerice, vjetrovitog vremena. Iako vanka možda nije trideset stupnjeva, nigdje ne piše da je zabranjeno nositi naočale. Sunčane naočale dobra su zaštita i od vjetra, jer barem donekle imamo zaštitu od vjetra i na taj način također možemo smanjiti oticanje suza. Bilo bi poželjno koristiti naočale sa dodatnom zaštitom, tj. sa polarizacijom. Polarizirane leće su najbolje kada je u pitanju reduciranje bliještanja, dakle znatno smanjuju odbljesak. Odlične su i za vozače, za sportaše, i rekreativce. Što se tiče cjelogodišnjeg nošenja sunčanih naočala, poznato je da dalmatinci nose sunčane naočale svih 12 mjeseci u godini, no to nije samo zbog sunca. Zimi je pretežito vjetrovito i bura je česta pojava. Kako bi ljudi nesmetano mogli hodati vanka, lakše je sa sunčanim naočalama, no, izgleda da to nije jedini razlog zašto ih nose. 

Moda, riječ od četiri slova ali jako puno značenja.

Sunčane naočale su odličan modni dodatak, jer upotpune svaku odjevnu kombinaciju i dodatno istaknu crte lica, ukoliko se pravilno odaberu po samoj fizionomiji lica. S toga nema potrebe izbjegavati nošenje sunčanih naočala ako zbilja imaju više bemefita od toga, da samo štite oči od štetnih UV zraka. Također je potrebno obratiti pozornost da sunčane naočale koje nosimo imaju isključivo 100% UV zaštitu, što bi trebalo pisati s unutarnje strane ručkice naočala kao oznaka UV400. 

UV400 zaštita odnosi se na sposobnost sunčanih naočala da blokiraju sve štetne ultraljubičaste (UV) zrake dulje od 400 nanometara. To uključuje UVA, UVB i UVC zrake. 

Ultraljubičaste (UV) zrake mogu utjecati na razvoj raznih očnih bolesti povezanih sa starenjem, kao što je očna mrena i makularna degeneracija. Svakako, sunčeve zrake su nam potrebne tokom cijele godine, kako bismo primili dovoljnu količinu D vitamina, no potrebno je štititi kožu i oči, kako bismo spriječili negativne posljedice UV zraka. 

Leave a Reply