You are currently viewing Dominik Humić: Djeca i miopija, rastuća prevalencija i uloga vanjskih faktora

Dominik Humić: Djeca i miopija, rastuća prevalencija i uloga vanjskih faktora

Dugotrajno gledanje u ekrane računala, tableta i mobilnih telefona može doprinijeti razvoju i pogoršanju miopije kod djece.

Miopija, ili kratkovidnost, stanje je koje postaje sve češće među djecom. U posljednjem desetljeću zabilježen je značajan porast slučajeva miopije kod djece, što je dovelo do povećane pažnje i istraživanja o uzrocima i prevenciji. Više o tome u nastavku piše Dominik Humić.

Piše: Dominik Humić

Uzroci miopije kod djece

Iako genetski faktori imaju važnu ulogu u razvoju miopije, istraživanja sugeriraju da okolišni faktori, poput dužeg vremena provedenog pred ekranima i smanjene izloženosti prirodnom svjetlu, također igraju ključnu ulogu. Dugotrajno gledanje u ekrane računala, tableta i mobilnih telefona može doprinijeti razvoju i pogoršanju miopije kod djece.

Posljedice dugotrajnog korištenja ekrana

Dugotrajno izlaganje ekranima može rezultirati prekomjernim naprezanjem očiju, što dovodi do simptoma kao što su suhoća očiju, zamagljen vid i glavobolja. Osim toga, ekrani emitiraju plavo svjetlo, za koje se smatra da može negativno utjecati na zdravlje očiju.

Prednosti boravka na otvorenom

Istraživanja su pokazala da provođenje vremena na otvorenom može imati zaštitni učinak protiv razvoja miopije kod djece. Prirodna sunčeva svjetlost i promjena fokusa vida s bliskih na udaljene objekte prilikom boravka vani može pomoći u očuvanju zdravlja očiju.

Prevencija i rano prepoznavanje

Važno je poticati djecu na redovite oftalmološke preglede kako bi se rano prepoznala i tretirala miopija. Osim toga, roditelji bi trebali ograničiti vrijeme koje djeca provode pred ekranima i poticati ih na aktivnosti na otvorenom.

Zaključak

Miopija kod djece postaje sve češći problem. Kroz kombinaciju genetskog i okolišnog faktora, dječji vid je pod sve većim rizikom. Prevencija i rana intervencija ključni su u upravljanju ovim rastućim izazovom.

Leave a Reply