You are currently viewing Marija Trifunović: Rehabilitacija vida putem vježbi

Marija Trifunović: Rehabilitacija vida putem vježbi

Rehabilitacija vida izvan dometa klasične medicine podrazumijeva da svoju vidnu oštrinu popravimo, poboljšamo i na druge načine, konkretno uz pomoć prostih vježbi koje svaka osoba svakodnevno može da radi.

Intervju: Marija Trifunović, ljekar opšte prakse, specijalizant oftalmoglogije

Oči su prozor kroz koji posmatramo svijet oko sebe, i očuvanje njihovog zdravlja je od suštinskog značaja za našu kvalitetu života. Nažalost, često uzimamo svoj vid zdravo za gotovo sve dok se ne suočimo sa problemima. Zato je važno da se edukujemo o važnosti zdravog oka i usvojimo navike koje će nam pomoći da očuvamo jasan vid tokom cijelog života. Više o tome u nastavku pričamo sa Marijom Trifunović.

Recite nam nešto o sebi?

Zovem se Marija Trifunović i upravo sam napunila 32 godine.Živim na relaciji Budva-Beograd unazad 12 godina, a po zanimanju sam lekar opšte prakse, trenutno na specijalizaciji na Klinici za očne bolesti pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.Specijalizacija je volonterska, dakle sama sam birala čime želim da se bavim.

Kako ste odlučili biti dio oftalmologije i otkud ljubav prema ovoj profesiji?

Iako sam morala zaokružiti na papiru da želim da se bavim očnim bolestima, sa druge strane smatram da je zdravo oko izabralo mene. Smatram da je to bila dobra odluka, jer me je čitav život zanimalo nešto za šta nauka nekad nema sve odgovore, to su mozak, to su naše oči, naše misli, naša duša, takve su me stvari interesovale, pa i dan-danas čim se bavim rehabilitacijom vida na drugačiji način. Uvek me je zanimala alternativna medicina, sport, zdrava ishrana, a ja sam sve to komplementirala u ovo što radim danas.

Objasnite nam šta to znači da putem vježbi rehabilitujete oko?

Rehabilitacija vida izvan dometa klasične medicine podrazumeva da svoju vidnu oštrinu popravimo, poboljšamo i na druge načine, konkretno uz pomoć prostih vežbi koje svaka osoba svakodnevno može da radi.Kao što svoje telo vežbamo kroz  pilates, plivanje, ples, odlazak u teretanu itd., tako i svoje očne mišiće možemo da relaksiramo tako što ćemo biti redovni vežbači, bez obzira na tu činjenicu da li su nam oči samo umorne, ili postoji određena refraktivna greška, određena oftalmološka dijagnoza ili želimo da se udaljimo od kompjutera/telefona i približimo prirodi. Rehablitacija vida ne znači nužno smanjenje dioptrije, iako sam ja bila jako entizijastična na početku svog rada i mislila sam da ću svakome moći da skinem dioptriju, ali nažalost, niti to ide preko noći, niti mogu svakome da pomognem, ali ono što mi je privuklo pažnju to je da se vidna oštrina može popraviti, sposobnost oka da dva različita predmeta vidi bistro i oštro, da poradi na fokusu, da poradi na koncentraciji.Mlade osobe nakon određenog treninga prijavljuju da bolje uče, bolje spavaju, dakle, odmah se benefiti treninga odraze i na drugim poljima.

Šta su osnovne karakteristike zdravog oka prema Vašem mišljenju?

Da bismo imali potpuno zdravo oko, mišljenja sam da treba da odradimo detoks čitavog organizma. Krenućemo od detoksa spoljašnje sredine, bilo bi lepo da svaka osoba barem jednom nedeljno, ako ne može više, sebi priušti da ceo dan ode na izlet u prirodu, da se nadiše čistog vazduha, napije čiste vode. Da se odradi detoks od društvenih mreža, počevši od toga da smanjimo provodjenje na istim i ne ležemo uz telefon pokraj glave. Zaštitimo sebe od štetnih uticaja UV zraka tako što ćemo napolju nositi kape/šešir/kačkete, kvalitetne naočare za sunce i kvalitetnu kremu sa odgovarajućom UV zaštitom za našu kožu, bez direktnog gledanja u sunce. Bilo bi dobro da se hranimo onoliko zdravo i domaće koliko možemo. Živimo na podneblju na koji bi nam mnogi pozavideli, a ne ubiramo plodove onoga što nam je majka priroda dala.Sam boravak u prirodi i druženje sa najmiilijima direktno smanjuje stres kojem smo izloženi tokom dana, te nam često i kapci igraju od preterane količine stresa koji upijamo svaki dan, pogotovo ako je kao bonus osoba i pušač i preterano konzumira alkohol.Organizam naš trpi, a oko i te kako trpi, samo toga nismo svesni, uvek lečimo posledicu, a zaboravimo na uzrok, a uzroci su upravo svuda oko nas.Krivimo kičmu dok sedimo, pogrbljeno hodamo, malo radimo vežbe za kičmeni stub, a izgleda da smo i zaboravili koliko su oko i kičmeni stub u direktnoj korelaciji. Čovek čita sve ovo i pomisli: Pa kako ja sad sve ovo da ispunim, radim od 8-16, ne mogu da se posvetim ni deci, a kamoli da smanjim stres, hranim se zdravo ili odbacim alkohol i cigare.Malo ću biti stroga pa ću da kažem da su to samo izgovori, a ko zaista želi pronađe način za svoje zdravlje, a mnogi pokušaju da urade kad je već i kasno.Oči nisu samo parni organ u našoj glavi, oko je sve ono što vidimo oko nas i u nama. Neka ispunimo i jednu stavku sa ovog spiska, a spisak može biti i mnogo duži nego što i jeste, ove naše malene oči će nam biti zahvalne.

Kako da što duže sačuvamo dobar vid i šta je ono što najčešće uzrokuje smanjivanje vida?

Većim delom sam na ovo pitanje odgovorila u prethodnom. Osobe se najčešće javljaju lekaru zbog refraktivnih grešaka koje žele da koriguju optičkom korekcijom, a to može biti nošenje naočara, kontaktnih sočiva ili pak odluka za rešenje laserskog skidanja dioptrije ili druge vrste hirurgije.Ono što često uzrokuje smanjenje vida mogu da budu direktne promene vezane za našu makulu/žutu mrlju u čijem središtu se nalazi i centralni vid, promene vezane za glavu očnog nerva, traume/povrede koje mogu da oštete kako prednji tako i zadnji segment oka, upale prednjeg i zadnjeg segmenta oka. Ukoliko osobe zapuste dijabet, ili ne vode računa o krvnom pritisku, na našem oku se to i te kako vidi, to mogu da budu hitna stanja gde se brže-bolje traži rešenje za posledicu sa čijim uzrocima smo upoznati, a nismo hteli da vodimo neki zdraviji život, i onda se ja opet vratim na taj detoks ili kako god ga mi nazvali, za mene je to ta reč.

Ukoliko je ipak potrebno šta biste radije savjetovali nošenje naočala ili ipak sočiva?

Kada je optička korekcija naočarima ili kontaktnim sočivima u pitanju, moj je savet da mogu da se kombiniju oba, ne naginjem ni ka jednoj više. Sasvim je u redu da se balansira nošenje i jednog i drugog, kako bi kasnije, osoba ukoiko želi da se posveti vežbama, postepeno odbacivala i naočare i kontaktna sočiva i brže došla do svog drugog cilja, a to je popravka vidne oštrine. Želim da naglasim da postoji i kombinacija sva tri ili samo dva, vežbe uz naočare/sočiva ili vežbe + naočare + sočiva. Ljudi koji imaju vidnu oštrinu sa optičkom korekcijom manju od 100 procenata, uz vežbe mogu doći do tih 100 posto, tako da sve ove metode mogu da budu komplementarne, a ne u svađi kako su i predstavljene.

Najčešći izazovi sa kojima se susrećete u radu su?

Volim izazove, mislim da sam spremna da podnesem bilo koji kada su u pitanju učenici, pacijenti tj. osobe sa kojima volim da radim. Ne volim da ih delim na one kojima pomoć nije potrebna i kojima jeste, smatram da svima nama jeste, jer vid nije savršen tokom dana nikome od nas. Jedino što meni preostaje je da se trudim, radim i istrajem kada su u pitanju moji ciljevi, mlada sam, ja tek 2 godine radim rehabilitaciju vida putem vežbica, samo nastavljam da idem dalje, idem napred.

Planovi za dalji rad?

Prvi plan je da položim specijalistički ispit, nekad mi deluje iz ove perspektive da to nikada neće doći, a tako mi je ta nagrada blizu. Za mene je to nagrada svega onoga što zaista smatram da sam dala i da sam iskreno i zaslužila. Mnogo ideja i planova imam u glavi, ali želim da idem korak po korak.

Poruka ili savjet čitateljima

Želim da zahvalim čitateljima što su pre svega pročitali moje vidjenje na zdravo oko i volela bih kada bi pojedinih noći razmišljali šta je to što treba novo da uvedu u život kako bi odradili ovaj pravi detoks.Da razmišljaju kako će malo po malo da poboljšaju kvalitet svog života,  jer će vremenom u tome i uspeti. U redu je ako iskoče iz koloseka, to je sasvim normalno, samo nek se drže svog pravca.

Leave a Reply