You are currently viewing Natalija Čalić: Podizanje svijesti o prevenciji i zaštiti očiju danas je neophodno

Natalija Čalić: Podizanje svijesti o prevenciji i zaštiti očiju danas je neophodno

Digitalna era nas čini više ili manje ovisnim o ekranima, a time nas tjera da pazimo na vid i oči više nego ikada. 

Izbor naočala može biti ključan za poboljšanje vida i povećanje udobnosti pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Naočale su ne samo korektivno pomagalo za ispravljanje refraktivnih pogrešaka, već i modni dodatak koji može naglasiti osobni stil i izraziti individualnost. S obzirom na širok spektar stilova, oblika i materijala dostupnih danas, izbor naočala postaje sve složeniji. Pri odabiru naočala važno je uzeti u obzir ne samo dioptriju, već i oblik lica, osobni stil, životni stil i funkcionalne potrebe.


Predstavite nam se u nekoliko rečenica?

Zovem se Natalija Ćalić i zaposlena sam u optici već nekih 15-ak godina. Shodno svom iskustvu pokrenula sam svoju instagram stranicu pod nazivom moje_naocare, kako bi sve potrebne informacije kranjem korisniku bile dostupne. Takođe, cilj mi je I podizanje svesti o samoj prevenciji i zaštiti očiju, pogotovo u ovoj digitalnoj eri danas!

Kako ste počeli raditi ovaj posao?

Savim slučajno sam ušla u svet optike tražeći posao. Na početku sam bila uplašena jer nisam imala nikakvo predznanje, imala sam dozu straha  da neću uspeti sve savladati i naučiti jer je ovaj posao jako kompleksan.

Možete li opisati korake koje bi trebao napraviti svako ko kupuje naočare?

Prvi i osnovni korak je izbor optike! Pre nego što se odlučite za kopovinu naočara, dobro se informišite kome treba da poklonite svoje poverenje. Stručnost I znanje moraju da budu na prvom mestu!

Koji su najčešći problemi koji se dešavaju prilokom smanjivanja vida tj. pojave dioptrije?

Svaki put kada postoje znaci lošeg vida, pravo je vreme za posetu oftalmologu ili optometristi.  Neki od simptoma mogu uključivati naprezanje oka i glavobolju, zamagljen ili dvostruki vid, osetljivost na svetlo, bol u oku…

Da li ljudi znaju odabrati prave naočale?

Mnoge osobe imaju predstavu o tome kakve naočare žele, ali se isto tako vrlo često događa da ono što su zamislili i nije najbolje rešenje za njih. Pravilan izbor okvira je jako važan uz određen oblik lica! Takođe bih dodala na to i jačinu same dioptrije koja u estetskom smislu ima veliku ulogu. Samo uz pravilan izbor okvira i vrstu dioptrijskih stakala dobija se pun pogodak u smislu estetike I komfora!

Koji su najčešći savjeti koje dajete klijentima?

Svaki klijent ima različite potrebe, i zato je jako važno saslušati ga i na takav način doći do najboljeg rešenja za njega! Dakle, prvo upoznam svog klijeta, saslušam ga, saznam koje su njegove potrebe i način života, i tek onda predlažem rešenje za njegov eventualni problem.  Iz tog razloga su saveti za svakoga različiti, tako da je na vaše pitanje nemoguće ukratko odgovoriti sem ukoliko se pridržavamo osnova, kao što sam već pomenula, jačina dioptrije i pravilan izbor okvira uz odrđen oblik lica, kao i vrsta same zaštite na staklima.

Imate li neke planove za budući rad?

Planovi postoje, ali o tome nekom drugom prilikom. Ono što bih htela da kažem za sam kraj ovog intervjua, je to da budete srećni ukoliko vašu refrakcionu grešku možete rešiti nošenjem naočara ili kontaktnim sočivima. Onima koji pružaju otpor nošenju naočara, želim da naglasim da naočare nisu smetnja, već popularan modni dodatak koji savršeno dopunjuje vaš stil!

Leave a Reply