You are currently viewing Kakvu funkciju imaju trepavice na očnim kapcima? 

Kakvu funkciju imaju trepavice na očnim kapcima? 

Trepavice igraju važnu ulogu u osjetu dodira. Osjetljive su na dodir i djeluju kao neka vrsta osjetilnih antena kojima se oči mogu zaštititi od stranih tijela koja padaju u oči.

Tokom evolucije ljudi su se uglavnom riješili suvišnih dlaka i dlačica, ali obrve i trepavice i dalje su tu, a glavna im je uloga zaštita oka. Svrha im je biti još jedna linija obrane od čvrstih predmeta, tekućine, kukaca, prašine i ostalih vanjskih utjecaja.

Trepavice su važan dio ljudskog oka i imaju nekoliko važnih funkcija:

  • Zaštita očiju: Trepavice djeluju kao zaštitni pokrov očiju, sprečavajući ulazak stranih tijela, poput prašine, insekata i drugih čestica koje bi mogle iritirati ili oštetiti oči.
  • Pomoć u održavanju vlage očiju: Trepavice pomažu u zadržavanju vlage u oku. Kad trepavice trepnu, stvaraju se male količine suza koje ravnomjerno vlaže oko. Ovo je osobito važno u suhim uvjetima ili kada se oči osjećaju umorno i suho.
  • Upravljanje protokom suza: Trepavice pomažu u upravljanju protokom suza kroz oči. Kada suze teku preko oka, trepavice ih usmjeravaju prema kutovima očiju, gdje se skupljaju i formiraju krmelje.
  • Estetska funkcija: Trepavice su također važne za estetiku lica. One naglašavaju ljepotu očiju i lica te doprinose općem izgledu osobe.

Uz ove funkcije, trepavice također igraju važnu ulogu u osjetu dodira. Osjetljive su na dodir i djeluju kao neka vrsta osjetilnih antena kojima se oči mogu zaštititi od stranih tijela koja padaju u oči.

Leave a Reply