You are currently viewing Dijabetes i oko 

Dijabetes i oko 

Važno je redovno pratiti zdravlje očiju ako imate dijabetes. Redoviti oftalmološki pregledi mogu otkriti ranu fazu dijabetičke retinopatije ili druge probleme očiju povezane s dijabetesom. Osim toga, upravljanje razinom šećera u krvi, krvnim tlakom i holesterolom može pomoći u očuvanju zdravlja očiju.

Dijabetes može imati značajan utjecaj na zdravlje očiju. Visok nivo šećera u krvi može uzrokovati oštećenje malih krvnih žila u mrežnici oka, što se naziva dijabetička retinopatija. Ova komplikacija dijabetesa jedan je od vodećih uzroka sljepoće kod odraslih osoba.

Evo nekoliko činjenica o vezi između dijabetesa i zdravlja očiju:

Dijabetička retinopatija je oštećenje krvnih žila u mrežnici oka koje se javlja kod osoba s dijabetesom. Ovo stanje može dovesti do promjena u vidu, uključujući zamagljen vid, pojavu plutajućih mrlja, gubitak perifernog vida i u krajnjem slučaju, sljepoću.

Makularna edema je stanje u kojem se tekućina nakuplja u makuli, središnjem dijelu mrežnice. To može dovesti do značajnog gubitka vida, posebno centralnog vida koji je važan za jasan vid.

Osobe s dijabetesom također imaju povećan rizik od razvoja glaukoma. Glaukom je grupa očnih bolesti koje oštećuju optički živac i mogu dovesti do progresivnog gubitka vida. Osobe s dijabetesom trebaju redovito pratiti očni tlak i pregledavati očni dno kako bi se otkrili mogući znakovi glaukoma.

Osobe s dijabetesom također imaju povećan rizik od razvoja katarakte, zamućenja leće oka. Katarakte se češće javljaju u ranijoj dobi kod osoba s dijabetesom. Važno je redovno pratiti zdravlje očiju ako imate dijabetes. Redoviti oftalmološki pregledi mogu otkriti ranu fazu dijabetičke retinopatije ili druge probleme očiju povezane s dijabetesom. Osim toga, upravljanje razinom šećera u krvi, krvnim tlakom i holesterolom može pomoći u očuvanju zdravlja očiju. Ako primijetite bilo kakve promjene u vidu ili imate simptome povezane s očima, važno je konzultirati oftalmologa što je prije moguće.

Leave a Reply