You are currently viewing Sindrom suhog oka

Sindrom suhog oka

 Umjetne suze su nezaobilazan faktor u sprečavanju simptoma umornih i crvenih očiju sa osjećajem žuljanja, kao i u liječenju težih formi suhog oka.

Piše: Prim. dr. med. sc. Melisa Ahmedbegović-Pjano

Prim.dr.sc. Melisa Ahmedbegović Pjano završila je Medicinski fakultet u Sarajevu 2001. godine, a specijalizaciju iz područja oftalmologije 2005. godine. Do 2011. godine bila je zaposlena na očnoj Klinici KCUS kada prelazi u Kliniku Svjetlost u Sarajevu gdje je i danas zaposlena kao specijalista oftalmologije, refraktivni hirurg. Nakon završenog postdiplomskog studija odbranila je magistarski rad pod nazivom „Uloga pahimetrije u pristupu pacijentima sa primarnim glaukomom otvorenog komornog ugla, normotenzivnim glaukomom i okularnom hipertenzijom“. Doktorsku disertaciju odbranila je 2016. godine na temu “Uporedbe rezultata implantacije dvaju vrsta fakičnih intraokularnih leća za korekciju miopije.” U aprilu 2019. godine dodijeljeno joj je zvanje Primarijus, kao priznanje za dugogodišnji uspješan rad i na ostvarenim posebnim rezultatima na zaštiti zdravlja stanovništva i razvoju zdravstva.

Umjetne suze su nezaobilazan faktor u sprečavanju simptoma umornih i crvenih očiju sa osjećajem žuljanja, kao i u liječenju težih formi suhog oka. Postoje na tržištu i posebno formulirane kapi za nositelje kontaktnih leća, pa ove nježne i učinkovite kapi za oči umiruju i osvježavaju suhe oči. Mogu se koristiti bez prethodnog vađenja leća iz očiju. Brzo i efikasno uklanjaju simptome koji se mogu pojaviti i kao posljedica svakodnevnog rada ispred računara ili boravka u klimatiziranom prostoru. Pojačano ispiranje alergena sa spojnice oka može olakšati simptome alergije. Neki proizvodi potiču stabilnost suznog filma, čime se poboljšava produkcija suza i zacjeljivanje sitnih erozija rožnice. Mogu biti bez konzervansa ili sadržavati fotosenzibilni konzervans koji se pod utjecajem svjetla u oku razlaže na prirodne sastojke suza pa nema dodatne iritacije oka. Na temu suhog oka za časopis Oculus piše Prim. dr. sc. Melisa Ahmedbegović Pjano.

Suzni aparat oka

Suzni aparat je pomoćni organ oka, a čine ga suzna žlijezda smještena u očnoj duplji iznad oka, Meibomove žlijezde u kapcima, odvodni kanali sa suznom kesom smješteni u blizini unutarnjeg očnog ugla i nosu. Suze su neophodne za jasan vid jer vrše podmazivanje i prehranu prednje površine oka, te doprinose njenom zdravlju i optičkim funkcijama. Osim toga, smanjuju mogućnost infekcije, ispiru strana tijela iz oka i zadržavaju površinu očiju glatkom i čistom. Svakim treptajem kapka suze prekriju prednju površinu oka, to jest konjunktivu i rožnicu. Višak suza u oku otječe u male drenažne kanale i dalje u nosnu šupljinu.
Sindrom suhog oka nastaje ili zbog nedovoljnog lučenja suza ili zbog poremećaja u kvaliteti suznog filma. S obzirom da treptanje podmazuje oči, simptomi suhog oka se pogoršavaju prilikom dužih aktivnosti u kojima se ne trepće mnogo, kao npr. čitanje, korištenje kompjutera ili mobitela, gledanje televizije, vožnja i sl. Simptomi se također pogoršavaju u vjetrovitim, suhim uvjetima, klimatiziranim prostorima i blizu dima cigarete. Sindrom suhog oka je u današnje vrijeme sve češći problem, koji pogađa oko 20% stanovništva. Naročito je izražen kod ljudi koji dugo nose meke kontaktne leće (oko 70% osoba koje nose leće žale na suhe oči), koji rade u klimatiziranim prostorijama, kao i osobe koje većinu vremena provode na računaru.

Suze su produkt navedenih žlijezda unutar i oko kapaka.  Suze se sastoje od tri sloja: lipidnog (masnog), vodenog i mukoznog (sluznog). Svaka komponenta služi funkciji zaštite i njezi prednje površine oka. Glatki lipidni sloj spriječava isušivanje vodenog sloj. Taj vanjski sloj lipida sprječava isparavanje suza i smanjuje napetost površine (stabilizira suzni film), a luče ga Meibomove žlijezde. Srednji vodeni sloj sadrži lizozim i imunoglobulin A (IgA), a luči ga suzna žlijezda. Funkcija mukoznog sloja je da jednoliko rasprši suze preko površine oka i taj unutrašnji sloj mucina koji luče stanice konjunktive oka i suzna žlijezda, ima ulogu vlaženja i dodatne stabilizacije suznog filma. Ako suze isparavaju prebrzo ili nisu raspršene jednoliko preko rožnice zbog manjka bilo kojeg od ova tri sloja, razvijaju se simptomi suhog oka. Ipak, najčešća forma suhih očiju je nedovoljna količina vodenog sloja suza.

Simptomi

Problemi sa suhim okom započinju bez većih simptoma, ali se postepeno pogoršavaju. Najčešće se pacijenti žale na iritaciju očiju u smislu crvenila, žuljanja,  osjećaja težine i umora, osjećaja stranog tijela u oku, ponekad svrbež, a u odmaklom  stadiju bolesti mutan vid, čak i bol, te osjetljivost na svjetlost (fotofobiju). Kada je oštećen samo jedan sloj suznog filma, pacijenti ponekad prijavljuju povećani intenzitet suzenja, što je paradoks. To se može objasniti činjenicom da dolazi do povećane proizvodnje suznog sloja pri nedovoljnoj proizvodnji ostala dva sloja suznog filma. Nažalost, ove suze nemaju masnu komponentu koja je potrebna da oko zadrži svoju vlažnost. Iz tog razloga oči mogu suziti, ali i dalje imati sindrom suhoće.

Uzroci

Nedovoljno lučenja suza ili poremećaj u kvaliteti suznog filma ćešći su u starijoj dobi, kod žena, u slučaju hormonalne neravnoteže, bolesti štitnjače, posljedica uzimanja nekih lijekova kako lokalno u oko, tako i sistemski primjenjenih, nakon operativnih zahvata na oku, nakon infekcija i alergija oka, kod dugotrajnog gledanja na ekrane (računar, tablet, mobitel i sl.), isušivanje oka (vjetar, klima, ventilator i sl.), neadekvatna prehrana i zagađenje okoliša.

Dijagnoza

Nakon prepoznavanja simptoma, oftalmolog može učiniti dodatne pretrage u vidu određivanja količine suza sa test trakicama (Schirmerov test) ili kvaliteta suza (Tear break-up time – TBUT test). U bolje opremljenim oftalmološkim ustanovama koriste se i razni dijagnostički aparati. U rijetkim slučajevima može biti zahtjevana i laboratorijska obrada (npr. u smislu hormonalnog statusa, imunoloških pretraga i sl.).

Liječenje

Kao prvo potrebno je smanjiti i izbjegavati rizike koji su navedeni kao mogući uzroci, učestalo treptanje može pomoći kod aktivnosti koje traže dužu fokusiranost npr. pri gledanju u ekrane, zdrava prehrana uz suplemente D vitamina i Omega masnih kiselina. Umjetne suze su nezaobilazan faktor u sprečavanju simptoma umornih i crvenih očiju sa osjećajem žuljanja, kao i u liječenju težih formi suhog oka. Postoje na tržištu i posebno formulirane kapi za nositelje kontaktnih leća, pa ove nježne i učinkovite kapi za oči umiruju i osvježavaju suhe oči. Mogu se koristiti bez prethodnog vađenja leća iz očiju. Brzo i efikasno uklanjaju simptome koji se mogu pojaviti i kao posljedica svakodnevnog rada ispred računara ili boravka u klimatiziranom prostoru. Pojačano ispiranje alergena sa spojnice oka može olakšati simptome alergije. Neki proizvodi potiču stabilnost suznog filma, čime se poboljšava produkcija suza i zacjeljivanje sitnih erozija rožnice. Mogu biti bez konzervansa ili sadržavati fotosenzibilni konzervans koji se pod utjecajem svjetla u oku razlaže na prirodne sastojke suza pa nema dodatne iritacije oka.

Primjena umjetnih suza kraći ili duži period ovisno o težini sindroma suhog oka je jedina terapija za prva tri stupnja (0,1,2) po Oxfordskoj klasifikaciji po kojoj ovaj sindrom ima 6 stupnjeva.  Stupanj 3 i 4 označavaju nivo hroniciteta i uz umjetne suze obavezno je preporučiti higijenu ruba kapaka i masažu toplim oblozima, protuupalne kapi za oči, eventualno zatvoriti suzne kanaliće sa malim silikonskim čepićima (Tear plugs). Stupanj 5 osim neizbježnih umjetnih suza i svega navedenog podrazumjeva i zahvate laserskim aparatima čije zrake prodiru tačno u područje Meibomovih žlijezda te ih stimuliraju i potiču na rad.

Leave a Reply