You are currently viewing Učestalo treptanje i trzanje kapaka – blefarospazam ili miokimija

Učestalo treptanje i trzanje kapaka – blefarospazam ili miokimija

Učestalo i obično grčevito treptanje prilično je uobičajeno. Vrlo rijetko je znak neke živčane bolesti, a vrlo često je psihičko-emocionalne prirode.

Piše: dr.med.sci. oftalmolog, El-Halabi Saed

„Igra mi oko“ – kažu da ljevica igra na sreću, a desna na nesreću, neki vjeruje da je obrnuto. Titranje oka – blefarospazam ili miokimija – je zapravo trzanje očnog kapka, a može se pojaviti u donjem dijelu oka, ili u gornjem kapku. Naziva se i poremećajem treptanja. Bez obzira javlja li se titranje desnog oka ili titranje lijevog oka, u većini slučajeva ovo nije veći medicinski problem i često prođe samo od sebe. Može se javiti i bez da saznamo uzrok.  

Kod djece prije osnovne škole i u osnovnoj školi učestalo treptanje je gotovo uvijek znak emocionalnog problema. Najbolji način liječenja je da roditelji i okolina ne obraćaju pažnju na ovu pojavu i ničime ne reaguju. Dijete se ne smije grditi, ne smije osjećati da je roditeljima stalo, i što je najvažnije, ne smije privlačiti dodatnu pažnju ocim simptomom. Kod odraslih je učestalo treptanje čisti psihički problem koji mora riješiti sam pacijent. Hoće li mu trebati pomoć i razumijevanje porodice, okoline ili doktora ovisi o težini problema, naravno emocionalnog, koji dovodi do učestalog treptanja.

Učestalo treptanje ponekad je bezopasna pojava i znak nedostatka suza, osnosno suhog oka, ali tu mogu biti i drugi teži simptomi. Trzanje kapka također je bezopasna pojava. Oni su znak lakih i bezopasnih poremećaja inervacije kapaka, prolazne prirode.  Brzi, neugodni trzaji mišića kapka vrlo su česta pojava i gotovo da nema osobe koja to nije osjetila u nekom trenutku života.  Kažu da lijeva igra na sreću, a desna na nesreću, neki vjeruju da je obrnuto. Liječenje je nepotrebno, a ako je potrebno, nije vrlo učinkovito. Kao lijekove za to dajemo umjetne suze za vlaženje očiju, a također i vitamin b kompleks.  Treba izbjegavati stresne situacije jer se temelje na emocionalnoj prirodi.

Leave a Reply