You are currently viewing Šta je Adieva zjenica? 

Šta je Adieva zjenica? 

Adieva zjenica neurološki je poremećaj, vrsta bolest koja utječe na nervni sistem.

Nervni sistem, koji se sastoji od mozga, kičmene moždine i živaca, kontroliše većinu naših nenamjernih tjelesnih funkcija. To su refleksivne radnje koje se dešavaju automatski, bez potrebe da o njima razmišljamo, poput znojenja, lučenja pljuvačke i kihanja. 

Živčani sistem također kontroliše zjenicu, manju rupu u sredini zjenice i njenu reakciju na svjetlost. Obično, zjenica se smanjuje ako je svjetlost jača, a širi ako je u okolini mračno. U mraku se širi da bi primila što više svjetlosti i da bismo mi mogli bolje vidjeti. 

Kod Adieve zjenice, zjenice na svjetlost reaguju abnormalno. U većini slučajeva je zahvaćeno samo jedno oko. Zahvaćena zjenica je obično veća od normalne i ne sužava se u prisustvu jake svjetlosti, kao što bi trebala.

Nije još sigurno šta uzrokuje ovo stanje, a mnogi doktori vjeruju da je uzrok virusne ili bakterijske prirode i infekcije koja oštećuje živce koji kontrolišu zjenicu. Drugi misle da je u pitanju autoimuna bolest, u kojoj imunološki sistem tijela napada svoja sopstvena zdrava tkiva.

Simtpomi Adieve zjenice

  • Zjenica koja je veća od druge 
  • Zjenica koja se ne smanjuje iako je okolina svijetla 
  • Osjetljivost na svjetlost 
  • Mutan vid
  • Poteškoća s čitanjem

Rijetko su zahvaćene obje zjenice, a ima i slučajeva u kojem ima suprotan efekat, što znači da se zjenica ne proširuje iako je mračno. Ponekad se javljaju simptomi poput ekscesivnog znojenja.

Leave a Reply