You are currently viewing Kako odabrati najbolji okvir za naočale koje imaju debela stakla? 

Kako odabrati najbolji okvir za naočale koje imaju debela stakla? 

Debela stakla s većom dioptrijom mogu biti neugodna, ali i vizualno neprivlačna.

Međutim, ako imate veliku dioptriju to ne znače da sebi ne možete nabaviti okvire koji vam se sviđaju. Postoje brojni okviri za naočale, koji neće samo ‘odraditi zadatak’ već i izgledati ljepše. Evo nekoliko savjeta kako odabrati okvir za naočale, i šta tražiti. 

Nije uvijek lako pronaći odgovarajući okvir za naočale, pogotovo ako imate veliku dioptriju s debelim staklima. Zbog njih oči izgledaju iskrivljeno, a pored toga kad kupujete okvire, ne pristaju vam, teški su i neugodni. 

Kad razmišljate o najboljem okviru za naočale, ono na što prvo pomislite je izgled. Estetski aspekat je naravno vrlo bitan, ali nije jedini koji se treba uzeti u obzir pri odabiru okvira. 

Izbjegavajte velike okvire, odaberite naočale koji imaju manja stakla

Dobar okvir može sakriti činjenicu da imate dioptriju. Kod odabira okvira, veličina je sve. Veća dioptrija manje je uočljiva s manjim okvirima. Izbjegavajte velike pravougaone okvire i one s oštrim uglovima. Manji ovalni okvir može biti odličan izbor je smanuje debljinu i zakrivljenost koja se obično vidi na ivicama širok okvira. 

Okrugli okviri mogu ‘sakriti’ debela stakla 

Okrugli okviri također su dobar izbor ako imate jaku dioptriju jer mnogi okrugli okviri imaju manju širinu stakla što znači da imaju tanja stakla. Zapamtite – što je okvir širi, veće su šanse da će se stakla isticati i biti uočljivija. 

Odaberite plastični okvir umjesto metalnog

Iako mislite da želite tanji okvir, deblji plastični okviri zapravo mogu sakriti debljinu stakla bolje od drugih materijala. Plastični okviri su lagani i mogu se dovoljno namjestiti da odgovaraju vašem izgledu, zbog čega su idealan izbor za vas ako imate jaku dioptriju koja zahtijeva deblja stakla. Odlična prednost plastičnih okvira je da će se stakla manje isticati.

Ako baš želite sakriti debela stakla, odlična je ideja da birate deblje plastične, obojene ili uzorkovane okvire. 

Izbjegavajte tanke ili polutanke okvire 

Jedan od najbitnijih pravila kod odabira najboljeg okvira za deblja stakla je da su deblji okviri bolji. Izbjegavajte naočale bez okvira ili s tankim okvirima. Debljina stakla će se još više istaći i izgledati još neprivlačnije. 

Bitno je da je pupilarna distanca tačna

PD (pupilarna distanca) je razdaljina između i svake zjenice. Ova mjera koristi se za određivanje gdje će biti centar stakla na naočalama. PD mjera mora biti tačna da bi se staklo moglo postaviti na pravilno mjesto. Ako centar nije na sredini, moguće je da ćete osjetiti neugodnost, zamagljen vid i glavobolje. Ovo je posebno bitno kod ljudi s većom dioptrijom. Ako niste sigurni koja je vaša mjera, možete potražiti jednostavni online vodič. 

Leave a Reply