Kako prljave naočale mogu utjecati na zdravlje očiju?

Kako prljave naočale mogu utjecati na zdravlje očiju?

Detaljno čišćenje naočala za vid nije samo skidanje mrlja sa stakla da biste vidjeli bolje. Trebate skinuti i sve bakterije koje kontaminiraju okvire i stakla. Ukoliko to ne činite, rizikujete infekciju očiju ili čak abraziju rožnjače. 

Kako bakterije dospiju na naočale? 

Bakterije i klice nalaze se skoro svuda. Bakterije se lakše prenose s ruka na naočale jer ih često dirate. Razmislite koliko često dirate naočale. Stavite ih, skinete ih, podignete ih na nos ili popravite na druge načine – sve su to prilike da prenesete bakteriju. 

Vrste bakterijskih infekcija koje se mogu pojaviti

Infekcije oka mogu utjecati na bilo koji dio oka. Može utjecati na jedno ili oba oka. Česte infekcije oka koje se uzrokuju bakterijama uključuju: 

Konjunktivitis

Često ga zovu ‘pink’ okom, ova infekcija oka javlja se zbog bakterijske infekcije. Uzrokovan je stafilokok ili streptokok bakterijom koja živi na našoj koži, a prenosi se samo dodirom. Bakterija se može prenijeti na oko bliskim kontaktom. Simtpomi konjunktivitisa uključuju otečene kapke, veoma suzne oči ili izlučevine iz oka, senzacija pečenja u očima, zamagljen vid i crvenilo u unutrašnjem uglu kapka ili bionjači oka. Doktori bakterijski konjunktivitis liječe antibiotskim mastima ili kapima za oči. 

Blefaritis

Upala kapka uzrokovana je čestom bakterijom poznatom i kao Staphylococcus aureus ili zlatni stafilokok. Ovo stanje uzrokuje crvenilo, svrab, oticanje i iziritirane kapke. Simptomi koji utječu na vid uključuju ekstremnu osjetljivost na svjetlost i zamagljen vid. Dok pravilno ispiranje kapaka može pomoći kod ublažavanja simptoma, ignorisanje može dovesti do ozbiljnijih problema s okom poput hroničnog konjunktivitisa ili čira na rožnjači. Doktor može propisati topikalni ili oralni antibiotik u borbi protiv bakterijske infekcije i pomoći kod ublažavanja simptoma.

Keratitis

Infekcija rožnjače može se pojaviti kada bakterija uđe u rožnjaču kroz suze, manju ogrebotinu ili druge manje ozljede na ovom prozirnom sloju koji štiti prednji dio oka. Simptomi keratitisa uključuju bol, crvenilo, gnoj, natečene kapke i zamagljen ili lošiji vid. Vaš očni doktor će vam propisati antibakterijske kapi za oči da biste se riješili infekcije. Doktor vam također može propisati steroidne kapi za oči da biste smanjili oticanje. Posjeta doktoru je neophodna jer, ako ne liječite, čak i manje infekcije rožnjače mogu dovesti do oštećenja ili trajnog gubitka vida.

Čir na rožnjači

Ovi čirevi na prednjem dijelu oka mogu se pojaviti nakon težeg oblika infekcije rožnjače. Simptomi uključuju bol u oku, osjetljivost na svjetlost, zamagljen vid i bijele tačke na rožnjači. Liječenje čira rožnjače, koji može dovesti do trajnog gubitka vida, uključuje propisivanje jakih antibiotika i kortikosteroidnih kapi za oči. 

Čišćenjem naočala ubijate klice

Čišćenje i dezinficiranje okvira i stakla naočala pomaže sprječavanju širenja bakterije koju prenosite s ruka na naočale kad ih dodirnete. Dok čistite naočale, bitno je da pratite ove korake:

  1. Smočite naočale toplom vodom s česme. Ne brišite ih dok su suhe da ih ne biste zagrebali. 
  2. Očistite oba stakla i okvire uz kap blagog deterdženta za sude ili antibakterijskim sapunom. 
  3. Oba stakla trljajte kružno prstima.
  4. Detaljno isperite okvir i stakla toplom vodom da biste isprali sve ostatke sapuna i onda osušite krpom od mikrovlakana ili drugom mekanom tkaninom.
  5. Ovlažite čistu pamučnu krpu razrijeđenim alkoholom i nježno obrišite stakla i okvire da biste ih sterilizirali. 
  6. Ponovo osušite naočale mekanom krpom.

Veoma je bitno prati ruke prije diranja naočala da biste spriječili širenje klica s ruka na naočale.

Leave a Reply