You are currently viewing  Kako artritis utječe na oči? 

 Kako artritis utječe na oči? 

Artritis se obično veže za zglobove, ali može utjecati i na druge dijelove tijela, uključujući oči.

Postoji više od 100 vrsta artritisa, i svi se vežu za upale. Neke vrste, poput reumatoidnog artritisa, mogu utjecati na oči. 

Većina ljudi koji imaju probleme vezane za artritis su žene. Kada se problemi jave, obično utječu na oba oka, a mogu se pogoršati zbog artritisa. 

Nekoliko se stanja može javiti zbog različitih oblika artritisa. 

Keratitis sicca

Ili sindrom suhog oka dešava se kada oko ne proizvodi dovoljno lubrikanta. Riziko faktori su reumatoidni artritis, Sjogrenova bolest i druge autoimune bolesti, a simptomi su suhoća, osjećaj stranog predmeta u oku i mutan vid. 

Skleritis 

Upala sklere, tj. bijelog dijela oka. Skleritis je znak da je upala u tijelu jaka. Riziko faktori su upala reumatodinog artritisa, stanja kojautječu na krvne sudove u tijelu, druge autoimune bolesti. Simptomi su crvenilo koje ne nestaje, jaka bol, osjetljivost na svjetlost i slabiji vid. 

Uveitis 

Upala vaskularnog dijela oka između mrežnjače i sklere. Bez liječenja može dovesti do gubitka vida. Iako su uzroci često nejasni, postoji povezanost sa upalnim bolestima, poput artritisa. Riziko faktori su juvenilni idiopatski artritis, ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis, reaktivni artritis, Behcetova bolest, infekcije i trauma. Simptomi uključuju bol, crvenilo, mutan vid, osjetljivost na svjetlost, i rizik od trajnog gubitka vida, posebno kod djece. 

Katarakt

Katarakt se javlja kada upala očne jabučice uzrokuje zamagljivanje. Sočivo u nezahvaćenom oku je obično čisto. Stanje može dovesti do gubitka vida, ali operacija je često efikasna u prevenciji ovog ishoda. Riziko faktori su reumatoidni artritis, psorijatični artritis, tip 2 dijabetes, ponavljajuće epizode uveitisa, starija dob i historija katarakta u porodici. Simptomi su zamagljen ili mutan vid, loš vid po noći, boje izgledaju blijedo. 

Glaukom

Oštećenje očnog živca zbog visokog pritiska u oku. Riziko faktori su ankilozantni spondilitis, juvenilni idiopatski artritis, druge vrste upalnog artritisa i nuspojave kortikosteroidne terapije za artritis. Simptomi su bol, mutan vid, prazne tačke u vidu i pojava raznobojnog oreola oko rasvjete.

Leave a Reply