You are currently viewing Birati dioptrijske naočale ili kontaktna leća? 

Birati dioptrijske naočale ili kontaktna leća? 

Jeste li primijetili da je svijet nešto zamagljeniji nego što je bio? Vjerovatno je vrijeme da nabavite naočale ili leća.

I jedna i druga opcija imaju svoje prednosti i nedostatke, pa vaš izbor uveliko ovisi o vašem životnom stilu i osobnim preferencijama. Naravno, uvijek možete birati oboje i svaki dan mijenjati.

Kad nosite kontaktna leća, morate pratiti posebne instrukcije stručnjaka da bi leća bila sigurna, sterilna i pravilno funkcionisala. To obično znači da ih morate izvaditi svaku noć, očistiti, odložiti u kutiju, natopiti fiziološkom otopinom i zamijeniti kad je potrebno. Ako mislite da je ovo previše za vas, možda je bolje da uzmete naočale. 

Naočale su također dosta priuštivije od leća. Pored toga, ne trebate kupovati sve što je potrebno za čišćenje i odlaganje, kao što je to slučaj kod leća. Važno je napomenuti i da osobe koje nose leća moraju imati naočale radi nekih momenata poput onih kada su bolesni, ako su im oči umorne, suhe, itd. 

Ako nosite naočale a volite se stilizirati, velike su šanse da ćete kupiti nekoliko različitih okvira. Možda želite nešto profesionalno na poslu, nešto u trendu kad izlazite i ugodnost dok ste kod kuće. Možete koordinirati naočale s odjećom zavisno od prilike. Ako se volite zabavljati s ukrasima, možda su naočale za vas. S druge strane, ako ne volite mijenjati svoj izgled onda možda želite imati leća. 

Pored navedenog, naočale mogu imati posebna stakla s UV zaštitom ili zaštitom od plavog svjetla. Ako želite i jedno i drugo, naočale bi mogle biti idealne. 

Periferni vid će uvijek biti mutan kad gledate van okvira. U određenim momentima teško je zaboraviti da nosite naočale. Zamagle se ako je u blizini para, ako nosite masku i po njima padaju kapljice kiše. 

Kontaktna leća za neke osobe uzrokuju suhe oči. Nasreću, postoji nekoliko različitih leća za takvo nešto. Pored toga, kapi za oči pomažu u mnogim situacijama, ali imajte na umu da neki ljudi jednostavno ne mogu nositi leća jer su neugodna. 

Dakle, naočale ili leća. Šta vi mislite? Hoćete li izabrati jedno, drugo ili oboje?

Leave a Reply