You are currently viewing Kako zaštititi oči na plaži?

Kako zaštititi oči na plaži?

Idete li često na plažu? Ako idete, bitno je znati kako da zaštitite oči.

Plaže su veoma zabavne, ali i štetne za oči ako niste oprezni. Možete ih zaštititi na više načina. Većinom je potrebno da nosite adekvatnu zaštitu ali i znati prepoznati znakove oštećenja. 

Nosite sunčane naočale

Nosite naočale dokle god ste vani na plaži. Kad birate naočale na sunce, tražite brendove koji štite oči od UVA i UVB zraka. Ako obično nosite dioptrijske naočale, nabavite sunčane naočale s dioptrijom. 

Nosite ih u vodi 

Nosite naočale dok se igrate u vodi da zaštitite oči od slane okeanske vode. Bitno je da vam naočale pristaju i da su ugodne na licu. 

Ako vam pijesak upadne u oko 

Ako vam pijesak upadne u oko trepnite nekoliko puta. Doći ćete u iskušenje da protrljate oko – nemojte. Ako imate slanu otopinu ispirite oko dok čestice ne izađu. Ako ne možete izvaditi pijesak iz oka potražite stručnu pomoć. 

Obratite pažnju na simptome sljepila zbog blještavila 

Snježno sljepilo je stanje koje se javlja kad se rožnjača ošteti zbog izlaganja UV zrakama. To je zapravo vrsta opekotine rožnjače. Simptomi mogu uzrokovati probleme poput bola u oku, pečenja, osjetljivosti na svjetlost, crveni kapci, otekline oko očiju, vodene oči, glavobolja, čak i zamagljen vid ili privremeni gubitak vida. 

Ovo stanje može biti zastrašujuće ako ne znate šta se dešava. Nošenje naočala može vam pomoći da zaštitite oči. Snježno sljepilo obično prođe za nekoliko dana, ali popričajte s doktorom ako mislite da i dalje imate ovo stanje.

Leave a Reply