Koje bolesti očiju mogu uzrokovati legalno sljepilo?

Koje bolesti očiju mogu uzrokovati legalno sljepilo?

Najveći strah mnogih pacijenata s bolestima oka je sljepilo. Sprječavanje ili usporavanje procesa koji vodi do gubitka vida počinje razumijevanjem šta može uzrokovati sljepilo i koja su moguća liječenja.

Vrste sljepila

Oštećenje vida se definiše vidom koji je slabiji od normalnog vida. Potpuno sljepilo se definiše kao stanje u kojem osoba ‘ne vidi svjetlost’. Kada je neko potpuno slijep, ta osoba ne može vidjeti razliku između svjetlosti i mraka, čak i kada se u njihove oči usmjeri najjače svjetlo.

Nekoliko bolesti očiju može uzrokovati legalno sljepilo:

  • Makularna degeneracija zbog starosti
  • Retinis pigmentosa
  • Dijabetička retinopatija
  • Katarakt
  • Glaukom

Makularna degeneracija zbog starosti

Makularna degeneracija može uzrokovati legalno sljepilo zato što ova bolest utječe na centralni vid iz makule (središnji dio retine/mrežnjače). Pacijentima koji imaju više oštećene makule oba oka vid se mjeri 20/200. Međutim, njihov periferni ili bočni vid je inače netaknut, zbog čega mogu vidjeti oblike i kretanje, čitati veća slova uz pomoć lupe i jačeg osvjetljenja. Osobe koje imaju makularnu degeneraciju imaju veći rizik od legalnog sljepila, ali ga mogu smanjiti prestankom pušenja, konzumiranjem povrća i voća (svaki dan), lososa i sardina (dva puta sedmično), i kod nekih pacijenata uzimajući antioksidansne vitamine. Lijek se također može ubrizgati u oko da bi se usporio gubitak vida.

Retinis pigmentosa

RP je rijetka genetska bolest koja utječe na mrežnjaču i koja može uzrokovati legalno sljepilo. Ona može uzrokovati ‘tunelski vid’, što znači da osoba ima samo mali ‘prozor’ centralnog vida. Takvi pacijenti mogu čitati slova, ali se smatraju legalno slijepima zbog manjeg vidnog polja. Terapija retinalnih gena podrazumijeva ubrizgavanje kopija RPE65 gena u retinu onih koji su se rodili s mutacijom ovog gena.

Dijabetička retinopatija

Također može uzrokovati legalno sljepilo. Pacijenti s dijabetesom mogu izgubiti vid zbog oticanja ili krvarenja u retini, ili zbog ablacije retine. Dijabetičari mogu smanjiti rizik od legalnog sljepila kontrolisanjem šećera u krvi i krvnog pritiska.

Glaukom

Bolest kod koje se retinalni neuroni šalju signal iz oka do mozga, gdje oni nestaju. Ova bolest često polako napreduje s vremenom, prilikom čega osoba gubi dio vidnog polja. Ako se vidno polje smanji ispod 20 stepeni, pacijent se smatra legalno slijepim. Normalan vid (oba oka) je oko 180 stepeni. Napredak gubitka vidnog polja se inače može usporiti ili zaustaviti smanjenjem očnog tlaka uz pomoć lijekova i/ili operacije. Što se prije otkrije stanje to se prije može liječiti, i tako zaštititi vid.

Katarakt

Teški oblik katarakta ili zamagljenje očnih leća može smanjiti vid na 20/200 ili manje zato što katarakt ne dozvoljava prolaz dovoljno svjetlosti do retine u pozadini oka. Katarakt se, na sreću, može ukloniti zahvatom, a zamagljena leća zamijeniti čistim plastičnim, što inače znatno poboljšava vid.

Leave a Reply