You are currently viewing Efekat šećera na zdravlje očiju

Efekat šećera na zdravlje očiju

Jeste li znali da odabir ishrane utječe na zdravlje vaših očiju? To se posebno odnosi na unos šećera.

Kako prekomjerni unos šećera utječe na zdravlje vaših očiju?

Šećer je sastojak koji pospješuje upalne procese i koji, kod nekih pacijenata, uzrokuje visok šećer u krvi. Upale i visok nivo šećera u krvi može utjecati na cijelo tijelo, uključujući vaše oči. Kad imate visok nivo šećera u krvi, vaša očna sočiva će oteći, što dalje dovodi do problema zamagljenog vida. Studije su pokazale da oni koji imaju visok nivo šećera u krvi imaju veći rizik od očnih bolesti.

Jedna od najčešćih bolesti koja se veže za šećer je dijabetes, u kojem slučaju vaše tijelo ne proizvodi inzulin dovoljno ili nikako. Inzulin pomaže kod uklanjanja viška šećera u krvi. Visok krvni pritisak i visok nivo šećera u krvi mogu negativno utjecati na zdravlje očiju. Za one koji pate od dijabetesa, pogrešan unos šećera može dovesti do dijabetičke retinopatije, stanja u kojem se krvni sudovi u očima oštete, ponekad i bez oporavka. To dovodi do zamagljivanja, lošijeg vida i u ekstremnim slučajevima, sljepoće.

Oticanje oka kao rezultat visokog šećera u krvi također može dovesti do oštećujućih promjena u očima. Te promjene mogu uzrokovati katarakt, koji dovodi do zamagljenog ili lošeg vida. Može se još pojaviti glaukom. Pored toga, nekontrolisani unos šećera može dovesti do makularne degeneracije. Takvi problemi samo se pogoršavaju uz dijabetes, pogotovo tip 2.

Kako izbjeći probleme sa zdravljem očiju koje uzrokuje šećer

Kao i sa svakim drugim stanjem u tijelu, održavanje zdrave ishrane je bitno za sprječavanje očnih bolesti i dijabetesa. To uključuje bogatu ishranu s voćem i zelenim povrćem. Voće i povrće sadrže vitamine i minerale, koji su potrebni vašem tijelu da ostane zdravo i pomognu kod održavanja nivoa šećera u krvi i smanjenja krvnog pritiska.

To ne znači da trebate u potpunosti izbjegavati šećer (osim u slučaju da imate dijabetes, kad trebate pažljivo kontrolisati unos šećera). Dobra je ideja da pročitate etikete i naljepnice za najbolju kombinaciju sastojaka.

Ako želite održati zdravlje očiju, bitno je ići na regularne preglede. To je posebno bitno ako imate dijabetes.

Leave a Reply