You are currently viewing Zaštitite svoje oči od hladnoće

Zaštitite svoje oči od hladnoće

.

Zima ima posebne čari, donosi predivni snijeg, tokom zime su i parznici kada se tradicionalno na jednom mjestu okuplja porodica, ali također donosi hladno vrijeme koje može utjecati na naše oči, uzrokujući suho oko, suzne oči ali i svrab.

Postoji više problema koje zima donosi za naše oči, ali uz adekvatnu zaštitu taj se problem može riješiti. Pročitajte nekoliko savjeta u nastavku teksta koji će vam sigurno pomoći očima tokom ove zime.

Svima je poznat pojam „suho oko“. Suho oko se javlja kada suzni kanali nisu u stanju oku osigurati dovoljnu vlagu. Može biti uzrokovano promjenom vremena ili čak pretjeranog gledanja u ekrane. Tokom hladnih zimskih mjeseci ova pojava je česta jer hladan zrak sadrži manje vodene pare od toplog zraka, te jaki vjetrovi dodatno smanjuju vlažnost očiju. Ukoliko su vam oči crvene, nairitirane ili osječate kao da gore, moguće da imati problema sa suhim okom. Kada jednom saznate da je suho oko uzrok nelagode koju osječate, možete problem riješiti  uz par savjeta.

Bitno je koristiti kapi za oči

Na prvi znak suhoće očiju, počnite ukapavati kapi za oči. One će osigurati oku vlažnost i riješiti vas nelagode. Ove kapi su obično sigurne za koristiti ali u slučaju da vam se jave dodatni problemi sa očima obavezno se obratite svom oftalmologu. 

Ovlaživać zraka bitan faktor u zaštiti očiju

Ovlaživać zraka može biti od velike pomoći tokom zimskih mjeseci kada se javljaju prehlade, alergije, pa čak i suhog oka. On pomaže da zrak ostane vlažan, što godi našim očima. Poduzmite preventivne mjere na vrijeme i u svoj prostor stavite ovlaživać zraka. Time ćete umanjiti šanse za navedene probleme. 

Nosite naočale za vid umjeto leća

Kada se javi problem suhog oka, kontaktne leće mogu biti veoma „neudobne“, pogotovo u nadolazećem hladnom periodu. Ostanite u trendu, sačuvajte oči i ove zime se počastite sa novim naočalama iz kolekcija koje nude optike. 

Topao zrak smeta očima

Veliki krivac suhog oka je topao i suh zrak, koji donosi klima i tople prostorije. Pokušajte temperaturu prilagoditi da nije prevruće, te također namjestiti da klima ne puše direktno u vas. To se odnori na sve klime, pa tako i dok vozite ne dopustite da klima direktno puše u vaše oči, jer ćete ukoliko ne poslušate ovaj savjet osjetititi peckanje u očima, osjećaj suhoće i nelagode.

Održite tijelo hidriranim

Iako je ljeto završeno i zimi je jako važno unositi dovoljno količinu vode u svoj organizam. Dovoljan unos vode tokom dana djeluje na naš cijeli organizam pa tako i na zdravlje očiju. Preporučuje se 8 čaša vode dnevno – pa to nije strašno! Naravno ti nije dovoljan unos vode u organizam, jer se količina mjeri na osnovu tjelesne kliaže, ali za dobar početak 8 čaša vode dnevno veoma dobro zvuči. 

Leave a Reply