You are currently viewing Senilna makularna degeneracija

Senilna makularna degeneracija

Senilna makularna degeneracija je bolest oka povezana sa starenjem koja postupno uništava centralni vid.

Piše: Dr. Meliha Moro, oftalmolog

Biografija: Dr. Meliha Moro, oftalmolog rođena je u Sarajevu. Trenutno je zaposlena u opštoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ na odjeljenju za hirurgiju.

Uvod: Ova bolest zahvata žutu pjegu (makulu), najrazvijeniji dio mrežnice, odnosno mjesto najjasnijeg vida. Mrežnica pretvara svjetlosni signal, tj. sliku koju gledamo u električne impulse, a zatim provodi te impulse do središnjeg živčanog sistema. Centralna vidna oštrina koju nam omogućava žuta pjega, potrebna je za precizan vid i svakodnevno obavljanje zadataka poput čitanja i vožnje.

Senilna makularna degeneracija (AMD) predstavlja vodeći uzrok nepovratnog oštećenja vida u razvijenim zemljama kod populacije iznad pedesete godine života. Ovo oboljenje pogađa trenutno oko 50 miliona ljudi širom svijeta i ima tendenciju rasta. AMD je ustvari degenerativno oboljenje centralnog dijela retine-poznato kao makula, a rezultira gubitkom centralnog vida koji je neophodan za svakodnevne aktivnosti. Smanjenje ili onemogućavanje svakodnevnih aktivnosti dovodi do pojave drugih zdravstvenih problema kao što su učestale frakture, depresija i mnogi drugi.

Uzroci AMD su multifaktorijalni te uključuju genetiku, okolinu, životne navike, porodičnu historiju, te udružena oboljenja. Tipično za ovo oboljenje je da dolazi do gubitka centralnog vida, a periferni vid je očuvan. U praksi to znači da osobe koje imaju ovo oboljenje ne mogu da čitaju, da prepoznaju lica, ne mogu voziti i obavljati mnoge druge svakodnevne aktivnosti ali zbog očuvanja perifernog vida ne trebaju štap ili psa vodiča za kretanje.

Postoje dvije forme senilne makularne degeneracije i to suha i vlažna forma.

Suha forma AMD je češća i pojavljuje se u oko 90% slučajeva. U zavisnosti od oštećenja makule tako i simptomi ove forme variraju od blagih do težih.

Vlažna forma AMD predstavlja teži oblik bolesti kod koga oštećenje struktura makule dovodi do nakupljanja tekućine i stvaranja edema u makuli. Ovakvo oštećenje dovodi do rapidnog gubitka centralnog vida.

Dijagnoza

Dijagnoza senilne makularne degeneracije se postavlja na osnovu anamneze, kompletnog oftalmološkog pregleda, te dodatnih dijagnostičkih metoda kao sto su OCT,OCT angiografija, FAG.

Za sada prevencija nastanka i usporavanje razvoja bolesti podrazumijeva zdraviji način života te uzimanje suplemenata. Kod teškog oblika AMD ,to jest njegove vlažne forme koriste se anti-VEGF lijekovi koji predstavljaju svojevrsnu revoluciju u liječenju ove teške forme te su potisnuli druge vidove liječenja koji su se koristili ranije. Ovi lijekovi se apliciraju intravitrealno u određenim vremenskim razmacima i praktično predstavljaju doživotnu terapiju uz smanjenje potrebnih doza unutar jedne kalendarske godine.

Treba naglasiti da su anti-VEGF lijekovi, osobito oni nove generacije izrazito skupi te jako opterećuju fondove zdravstvenog osiguranja svugdje u svijetu. Međutim kada se uzme u obzir da slijep pacijent mnogo više košta društvo, zajednicu, porodicu i dodatno opterećuje fond zdravstvenog osiguranja onda je liječenje ovakvih pacijenata preko fonda zdravstvenog osiguranja u konačnici neophodno. Obzirom na povećanje starije populacije za očekivati je porast incidence AMD u opštoj populaciji u budućnosti. Uzimajući ovo u obzir potreban je razvoj strategije prevencije i efektivnog liječenja ovog oboljenja.

Leave a Reply