Zašto ne trebate ignorisati vrtoglavicu

Zašto ne trebate ignorisati vrtoglavicu

Vrtoglavica nije problem koji biste trebali zanemariti. Na ljude može utjecati različito, i činiti da se osjećate nesvjesno i neuravnoteženo. Također, možete osjetiti mučninu i probleme sa vidom, poput smanjenog fokusa.

Važno je obavijestiti svog doktora ako osjećate ove simptome jer ih mogu uzrokovati razni problemi. Ovi problemi mogu varirati od problema u vašem unutrašnjem uhu, mozgu ili vratu, neuroloških ili srčanih ili mogu biti uzrokovani promjenama u vašoj terapiji lijekovima ili doziranju.

Vaš doktor može vas uputiti specijalistu za uho, grlo i nos ili neurologu – ili preporučiti dodatne dijagnostičke testove, uključujući MR i/ili CT mozga i/ili vrata. Možda će vam biti potrebni i kardiološki testovi ili vestibularni testovi, zlatni standard u procjeni funkcije unutrašnjeg uha. Pored toga, ako vaš doktor smatra da je to vestibularni problem, može se preporučiti vestibularni PT.

Uobičajeni uzroci vrtoglavice

Iako vrtoglavicu mogu uzrokovati različiti faktori, do nje može doći kada se vestibularni sistem – koji kontroliše ravnotežu i prostornu orijentaciju – povrijedi ili ošteti. Postoji nekoliko različitih slučajeva kada se to može dogoditi.

Jedno od najčešćih stanja vestibularne disfunkcije je stanje koje se naziva benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica (BPPV). Do BPPV dolazi kada se mali kristali kalcij-karbonata unutar jednog od organa unutrašnjeg uha odvoje i dođu u drugi dio unutrašnjeg uha. Ova vrtoglavica obično traje manje od minute sa pozicijskim pokretima poput savijanja, pogleda prema gore, prevrtanja u krevetu ili prelaska iz ležećeg u sjedeći položaj. Ako se akutno pojave simptomi, uključujući vrtoglavicu, mučninu ili povraćanje, neravnotežu i vizuelne probleme, to može biti uzrokovano vestibularnim neuritisom. Može biti posljedica infekcije gornjih disajnih puteva ili infekcije gastrointestinalnog trakta. I na kraju, ako osjetite simptome slične neuritisu, to također može uključivati ​​gubitak sluha i zujanje u ušima zbog stanja koje se naziva vestibularni labirintitis.

Manje česte vrste vrtoglavice mogu biti uzrokovane:

Otvorom u sljepoočnoj kosti koji prekriva gornji polukružni kanal unutrašnjeg uha, a koji se naziva dehiscencija kanala. Može izazvati probleme sa ravnotežom i sluhom.

Rupom na ovalnom ili okruglom prozorčiću koja odvaja srednje uho od unutrašnjeg uha, što se naziva perilimfna fistula.

Benignim tumorom koji raste na vestibulokohlearnom živcu i naziva se akustični neurom. Vestibulokohlearni živac odgovoran je za prenos zvuka i informacija o ravnoteži od unutrašnjeg uha do mozga.

Ostali problemi koji mogu izazvati vrtoglavicu su Menieresova bolest i migrena.

Problemi s vratom povezani s vrtoglavicom

Također je moguće iskusiti vrtoglavicu povezanu s vratnom kičmom, čak i ako nemate bolove u vratu. Kada postoje zglobna i mišićna oštećenja na vratu, posebno u gornjem dijelu vratne kičme, to može prouzrokovati promijenjenu propriocepcije, što može izazvati vrtoglavicu.

Disfunkcija cerviksa, bilo da je povezana sa ograničenom mehanikom gornjeg vrata maternice ili povećanim tonusom cervikalne muskulature, može dovesti do vrtoglavice i/ili osjećaja neravnoteže.

Liječenje

Ponekad, pacijenti s akutnom vrtoglavicom trebaju razne lijekove koji pomažu u ublažavanju simptoma. Ti se lijekovi nazivaju vestibularnim supresorima. Pored toga, postoje lijekovi protiv mučnine koji pomažu protiv mučnine koje pacijent može iskusiti u početku.

Vaš doktor može preporučiti vestibularnu rehabilitacijsku terapiju (VRT). VRT je program zasnovan na vježbama koji je dizajniran da pomogne u smanjenju vrtoglavice, neravnoteže i padova.

Zavisno od uzroka vrtoglavice, drugi tretmani mogu uključivati:

Vodič kroz neke fizičke pokrete koji pomažu u rješavanju pozicijske vrtoglavice.

Vježbe koje uključuju prekvalifikaciju načina na koji oči, uši i mozak međusobno komuniciraju.

Obuka za jačanje ravnoteže.

Ručna intervencija, posturalni trening i izvođenje odgovarajućih vježbi.

Kada potražiti hitnu pomoć

Ako vrtoglavicu ikada prati bilo šta od navedenog, potražite pomoć:

  • Nerazumljiv govor
  • Zamagljen vid
  • Bol ili trnci u ruci
  • Mučnina
  • Jaka glavobolja
  • Bol u prsima

Leave a Reply