Pišu: Prof.Dr.Sanja Sefić Kasumović,spec-oftalmolog
Dr.Aida Kasumović Bećirović,spec.oftalmolog,FEBO
Vitamini i minerali su mikronutrijenti potrebni našem organizmu za obavljanje niza normalnih funkcija. Međutim, ovi mikronutrijenti se ne proizvode u našem tijelu, te se moraju unositi svakodnevno pravilnom ishranom. Vitamini su organske supstance koje se generalno klasifikuju u one rastvorljive u mastima ili u one koji su rastvorljivi u vodi. Vitamini rastvorljivi u mastima (vitamin A, D, E i K) otapaju se u masti i skladište se u našem tijelu. Vitamini rastvorljivi u vodi (vitamin C i vitamini B-kompleksa, kao što su vitamin B6, B12 i folat) otapaju se u vodi i naše tijelo ih ne može skladištiti. Vitamini B i C koje naše tijelo ne iskoristi putuju krvotokom i gube se urinom, te nam je potrebna svježa zaliha ovih vitamina svaki dan. Minerali su neorganski elementi prisutni u tlu i vodi, koje apsorbuju biljke ili konzumiraju životinje. Za razvoj i zdravlje našem su tijelu potrebne veće količine minerala kao što su npr. kalcij, dok su drugi minerali kao npr. bakar, jod, cink potrebni u vrlo malim količinama.

Obzirom da je danas generalno životni vijek dosta duži, kao ljekari se sve češće susrećemo da pacijentima koji pate od degenerativnih bolesti (bolesti povezanih sa starenjem), a koji zahtjevaju i žele i dalje funkcionalnost i uključenost u svakodnevne obaveze. Obzirom da će kroz godine postotak starije populacije biti sve veći, neophodno je educirati stanovništvo o pravilnoj prevenciji i njezi očiju koja treba početi zaista na vrijeme, čak i „prije vremena“. Samo pravilnom prevencijom i blagovremenom brigom možemo osigurati da će naše oči zaista biti zdrave što duže, i da ćemo moći uživati u svim bojama koje donose godine. Bolesti oka koje se s povećanom incidencijom javljaju u grupi starijih pacijenata su katarakta (siva mrena), dijabetička retinopatija, glaukom i senilna makularna degeneracija. Mnoga istraživanja ulažu napore da se otkrije način za zaustavljanje napredovanja ovih očnih bolesti i da se spriječe oštećenja koja su uzrokovana ovim stanjima. Iako su mnoge od ovih bolesti i genski uslovljene, ono što se provlači kroz sve studije je preporuka o pravilnoj i balansiranoj ishrani koja je bogata vitaminima i mineralima, a koja može usporiti razvoj ovih stanja. Treba također naglasiti da u poređenju sa većinom drugih organa, oko je posebno podložno oksidativnim oštećenjima zbog izlaganja svjetlu i vrlo visokog metabolizma. Studije su pokazale da je za oči vrlo važno unositi nutrijente s antioksidativnim funkcijama (npr. vitamini C i E, karotenoidi-lutein, zeaksantin, β-karoten, cink), kao i spojeve sa protuupalnim svojstvima (npr. omega-3 masne kiseline).
Ukoliko govorimo o klinički dokazanim činjenicama, neophodno je spomenuti najvažnije studije koje su učinjene po pitanju oka i suplementacije, a to su „Age-Related Eye Disease Studies“ (AREDS i AREDS2). AREDS 2 ispitivanje je objavljeno 2013.godine, te je pokazalo da su pacijenti koji su dobili visoku dozu određenih vitamina i minerala za prevenciju makularne degeneracije zaista imala značajno smanjenu stopu razvoja iste. Najveću korist su imali pacijenti koji su imali razvijene druze na retini i pacijenti koji su imali već razvijenu makularnu degeneraciju na jednom oku. Dokazano je da dodatak vitamina i minerala po AREDS2 formuli visokorizičnim pacijentima smanjuje rizik od razvoja makularne degeneracije za 25%.
Dnevni suplementi koji su preporučeni po AREDS 2 kliničkom ispitivanju su:
- Vitamin C (500 mg)
- Vitamin E (400 IU)
- Lutein (10 mg)
- Zeaksantin (2 mg)
- Cinkov oksid (80 mg)
- Bakrov oksid (2 mg) – radi prevencije anemije zbog nedostatka bakra (stanje povezano sa visokim nivoima unosa cinka)
- Vitamin C je esencijalni vitamin neophodan za proizvodnju kolagena i ima antioksidativna svojstva, te samim time ima vrlo bitnu zaštitnu ulogu u našim očima.
- Vitamin E štiti masne kiseline od štetne oksidacije. Budući da retina oka ima visoku koncentraciju masnih kiselina, adekvatan unos vitamina E važan je za optimalno zdravlje očiju.
- Lutein i zeaksantin su karotenoidni antioksidansi poznati kao makularni pigmenti. Oni su koncentrisani u makuli (centar vida), te se smatra da igraju centralnu ulogu u zaštiti očiju od štetnog plavog svjetla.
- Cink je mineral koji pomaže u održavanju zdravlja retine, ćelijskih membrana i proteinske strukture oka. Cink također pomaže u stvaranju pigmenta zvanog melanin, koji štiti oko od UV zračenja.
Na prvi pogled, navedeni vitamini i minerali su sastavni dio mnogih multivitaminskih tableta, ali treba naglasiti da su u AREDS formuli doze vitamina i cinka su mnogo veće nego u većini multivitaminskih pripravaka. Ukoliko se radi o visokorizičnom pacijentu za senilnu makularnu degeneraciju koji koristi multivitaminske tablete, ta doza vitamina i minerala nije dovoljna za oči i potrebno je uzeti dodatnu tabletu po AREDS2 formuli koja će sadržavati sve potrebne vitamine i minerale odgovarajuće doze.
Iako se ne nalazi u AREDS formuli, nipošto ne treba zanemariti i unos vitamina A. Vitamin A je neophodan za fiziologiju vida, prirodna je komponenta suznog filma, štiti rožnicu, konjunktivu kao i očne kapke tokom noći i dovodi do stabilizacije suznog filma, važan je za proces održavanja vizuelnog ciklusa i adaptaciju oka na sumrak. Učestvuje u stvaranju vidnog pigmenta (rodopsina) koji se nalazi u fotoreceptorima. Hipovitaminoza nastaje usljed smanjenog i nedovoljnog unošenja vitamina A, a može biti posljedica nedovoljne količine masti u ishrani, oštećenja jetre, kao i uzimanja estrogenskih hormonskih preparata. Najčešći simptomi deficita vitamina A su suhoća rožnice, nakupljanje mikroorganizama (infekcije) i noćno sljepilo. Namirnice bogate vitaminom A su goveđa jetra, mrkva, slatki krompir, špinat, brokule, žumanac, slatka crvena paprika, mliječni proizvodi.
Ukoliko govorimo generalno o zdravlju očiju, nijedan nutrijent do danas nije u potpunosti sam pokazao efikasnost u prevenciji očnih bolesti, no smatra se da svi hranljivi sastojci, vitamini i minerali djeluju sinergistički kako bi pružili zaštitu i sačuvali zdravlje. Prema tome, najpraktičniji savjet i za mlađe, i za starije osobe je da konzumiraju hranu bogatu vitaminima C i E, β-karotenom, cinkom, luteinom i zeaksantinom i omega-3 masnim kiselinama. Važno je znati gdje možemo naći ove nutrijente, odnosno šta jesti. Dobri izvori vitamina C su agrumi, bobičasto voće, paradajz i brokule. Vitamin E se može naći u biljnim uljima, pšeničnim klicama, orašastim plodovima i mahunarkama. β-karoten se nalazi u mrkvi, kajsijama, slatkom krompiru i bundevi. Kamenice, govedina i drugo meso su bogati izvori cinka, dok su orašasti plodovi, mahunarke i mliječni proizvodi relativno dobri biljni izvori cinka. Dvije namirnice za koje je utvrđeno da imaju najviše luteina i zeaksantina su kelj i špinat, ali ih možemo unositi i brokulom, graškom i prokulicama. Riblje ulje je primarni izvor omega-3 masnih kiselina. Zdrava prehrana koja uključuje raznovrsno svježe voće i povrće, mahunarke, nemasno meso, mliječne proizvode, ribu i orašaste plodove, imat će mnoge prednosti i bit će dobar izvor antioksidativnih vitamina i minerala koji su uključeni u zdravlje očiju. Nema nijedan dokaz da je ovakva ishrana, koja je bogata nutrijentima i antioksidativnim komponentama, na bilo koji način štetna. Ako posmatramo i sistemsko zdravlje, unos voća, povrća i mahunarki povezan je sa smanjenim rizikom od smrti zbog raka i kardiovaskularnih bolesti.