You are currently viewing Možemo li hranom spriječiti kratkovidnost?

Možemo li hranom spriječiti kratkovidnost?

Vjerovatno se pitate koliko je zapravo učinkovita hrana u održavanju zdravlja oka ili sprječavanju problema s okom.

Interesantno je da istraživanja ukazuju na to da su djeca koja ne unose dovoljno D vitamina podložnija teškoj miopiji ili kratkovidnosti. U EyeBridge Consulting Associates ustanovi, istraživači su pregledali nivo D vitamina kod 2038 djece između 13-18 godina. Kod ove populacije, 80.1% imalo je miopiju a 8.9% imalo je tešku miopiju. Istraživači su zaključuli da je nizak nivo D vitamina povezan s težom miopijom.

Riba, žumance jajeta, gljive i obogaćeno mlijeko dobri su izvori D vitamina, kao i sunce.

Drugi nutrijenti koji su kod djece u manjim količinama uključuju B1, B2 i C vitamin, kao i fosfor i željezo.

Druge bolesti i problemi oka mogu se riješiti pravilnom ishranom.

Na primjer, ako je problem glaukom, neki oftamolozi preporučuju veći unos C, D B6 i B12 vitamina. C vitamin se nalazi u citrusnom voću, B6 u ribi, organskom mesu, krompirima i necitrusnom voću, i B12 u mliječnim proizvodima, mesu, ribi i peradi.

Također treba uzmati više folata, magnezija i magnana. Tamnozeleno listasto povrće je odličan izvor sva tri, dok je tamna čokolada dobar izvor magnezija. 

Eto odličnog izgovora da jedete čokoladu! Nema na čemu. 

Leave a Reply