You are currently viewing Natalija Ćalić: FreeForm (slobodna forma) tehnologija koja predstavlja individualan pristup obrade dioptrijskih stakala

Natalija Ćalić: FreeForm (slobodna forma) tehnologija koja predstavlja individualan pristup obrade dioptrijskih stakala

Pristup obrade zasnovan je na pomjeranju očne jabučice u devet dijagnostičkih pravaca i zbog toga se i koristi tehnologija trodimenzionalnih koordinata i samim tim se vizuelne performanse mogu optimizovati preko cijele površine sočiva. Ovakva vrsta obrade daje pravilno lociranje optičkog centra i izuzetnu preciznost!

Piše: Natalija Ćalić

Natalija Ćalić, po struci je diplomiran ekonomista. U sferu optike je uplovila prije nekih 15-ak godina tražeći posao i zaljubila se u isti! Ističe kako je prelijep osjećaj kada spojite lijepo i korisno u jednu cjelinu i kada radite posao koji volite. Voli apsolutno sve što ima veze sa optikom, a poseban osjećaj zadovoljstva i lične satisfakcije joj daje taj momenat kada pomaže i služi ljudima kojima je to u datom trenutku potrebno.

Kome su namijenjena personalizovana stakla? Koje parametre je potrebno uzeti da bi se dobilo jedno ovakvo sočivo? Kakva tehnologija se koristi prilikom obrade istog i na kakav način to utiče na naš vid? Ovo su samo neka od pitanja sa kojima se susreće praksa Natalije. Obzirom da gore pomenuta vrsta stakala koštaju malo više od standardnih tradicionalnih, potencijalni korisnik mora da bude tačno informisan koji su njegovi benefiti kupovinom istih i na koji način ona doprinose njegovom vidu. Više na ovu temu čitajte u nastavku.

Shodno tome, počnimo iz početka!

Sama reč „ PERSONALIZACIJA“ predstavlja sočivo koje je napravljeno samo za VAS na osnovu specifičnih podataka vašeg recepta, izbora okvira i crta lica. Personalizovana stakla su namenjena svim osobama koji imaju refrakcioni problem. Idealna su kod visokih dioptrija jer se spoljašni izgled oka menja, te kod dalekovidosti mogu izgledati uvećano a kod kratkovidosti umanjeno. Također je važno da napomenem, da su sjajno rešenje i kod bitnih razlika u jačini dioptrije između levog i desnog oka!

Prvi korak je određivanje dioptrije! 

Po vašem izboru to može biti optometrista ili oftalmolog. Sledeći korak je biranje okvira, kao i uzimenje određenih parametara, izbor indeksa tanjenja shodno jačini vaše dioptrije, zaštitni slojevi, a sve to sa ciljem da bismo dobili savršeno optičko pomagalo prilagođeno vašim potrebama i vašem životnom stilu! Kod izabranog okvira potrebno je izvršiti precizna merenja dimenzija, visinu i širinu istog. Porebno je centrirati tačku na koju se korisnik fokusira kada gleda pravo kroz sočivo, odrediti verteks distancu koja predstavlja udaljenost između zadnje površine sočiva i prednje strane rožnjače, zakrivljenost, kao i nagib samog okvira, obzirom da on ne zavisi samo od oblika, već i od položaja na vašem licu. Pored svega navedenog, potrebno je centrirati visinu zenica, pri čemu dobijamo razmak zenica (PD) individualno za svako oko. Oprema koja se koristi za centriranje poseduje kamere visoke rezolucije za snimanje objektivnih slika, kako sa prednje tako i sa bočne strane. Posle unetih svih gore navedenih parametara zajedno sa receptom, softver izračunava sve podatke o centralizaciji kako bi se dobili što precizniji podaci i parametri. Posle objašnjenja, šta je sve potrebno uraditi da bi se dobilo jedno personalizovano sočivo, isto tako je potrebno objasniti koja se tehnologija koristi prilikom obrade istog i na koji način ona utiče na same performanse našeg vida.Posebna tehnologija koja se koristi prilikom obrade pomenutih stakala je FreeForm (slobodna forma) tehnologija koja predstvalja individualan pristup obrade dioptrijskih stakala. Zajedno sa 3D tehnologijom i binokularnom harmonizacijom sočiva tj. stakla izrađena na ovaj način imaju minimalna izobličenja jer se njihova površina obrađuje od tačke do  tačke i dosta su kvalitetnija od tradicionalnih. Pristup obrade zasnovan je na pomeranju očne jabučice u devet dijagnostičkih pravaca i zbog toga se i koristi tehnologija trodimenzionalnih koordinata i samim tim se vizuelne performanse mogu optimizovati preko cele površine sočiva. Ovakva vrsta obrade daje pravilno lociranje optičkog centra i izuzetnu preciznost!

Ovaj 3D dizajn zajedno sa binokularnom harmonizacijom generiše najtačniju oštrinu vida optimizacijom dioptrije. To znači da je kalkulacija bazirana na vidnoj oštrini za svako oko ponaosob, tačno prema potrebama oka. Dioptrija levog i desnog oka se koristi kao komponenta za kalkulisanje potrebnog binikularnog dizajna, a rezultat toga je savršeno fokusiranje bez napora, konstantna stabilnost pri gledanju bez distorzija na rubnim delovima, savršena oštrina dubinskog vida, a kod nosioca progresivnih stakala, „plivajući“ efekat je eliminisan! Na takav način vaša dioptrija je unikatno kalkulisana i proizvedena i kao takva garantuje savršene performanse duž svake linije vida. Moram da naglasim, da je tehnologija binokularne harmonizacije idealna za osobe koje imaju znatne razlike u jačini dioptrije između levog i desnog oka. Čak bih preporučila da bude obavezna, upravo iz razloga jer se kalkulacijom dobija jedinstvena dioptrija za svako oko zasebno i na takav način usklađuje njihova jačina! Ovakva vrsta personalizovanih stakala nude najprirodniji vid nosiocima naočara, posebno u slučajevima progresivnih stakala gde omogućavaju najveći i najoštriji mogući raspon vida na svim različitim udaljenostima. Sa nesavremenim rešenjima, nosilac će morati uložiti velike napore da spoji pojedinačne utiske oba oka u koherentnu celinu, a smim tim, to može rezultirati lošom adaptacijom na stakla  koja su praćenja glavoboljom uz napetost korisnika. Ukoliko bi drugi nosilac vaših naočara sa istom jačinom dioptrije stavio vaše naočare, malo je verovatno da bi imao optimalan vid, iz razloga što se izračunavaju idealne površine sočiva samo za vaše potrebe!

Leave a Reply