You are currently viewing Pet svakodnevnih radnji koje bi mogle štetiti vašim očima

Pet svakodnevnih radnji koje bi mogle štetiti vašim očima

Smanjivanje vremena ispred ekrana u ovoj digitalnoj eri je jednostavan način da zaštitite svoj vid na duge staze.

Genetika, starenje ili zagađenje su faktori koji povećavaju šanse sa problemom sa vidom, koje su van naše kontrole. Međutim, neke od svakodnevnih aktivnosti također mogu štetiti očima. Sljedeće možda neće izgledati kao velika stvar, ali vremenom mogu negativno utjecati na vaš vid. Evo 5 navika o kojima biste trebali razmisliti da promijenite.

Previše vremena pred ekranom 

Nije tajna da provodimo mnogo vremena buljeći u ekrane – kompjutere, televizore, mobilne telefone. Vrijeme ima tendenciju da proleti dok gledate svoje omiljene emisije ili listate sadržaj na društvenim mrežama. Smanjivanje vremena ispred ekrana u ovoj digitalnoj eri je jednostavan način da zaštitite svoj vid na duge staze. Postoje dani kada nemate izbora, nego da ste ispred ekrana duži vremenski period. Ako nosite naočale, odlučite se za sočiva koja filtriraju plavo svjetlo. Djeluju kao zaštitna barijera između vaših očiju i plave svjetlosti koja izlazi iz ekrana.

Vaša beauty rutina

Nikada ne koristite šminku kojoj je istekao rok trajanja, jer može oštetiti vaše oči. Zato je važno mijenjati maskaru (idealno svakih 3 do 6 mjeseci), kao i svoje proizvode za lice kao što su kreme za područje oko očiju. S vremenom se bakterije mogu nakupiti u vašim proizvodima i završiti na vašim očima nakon nanošenja. Vaše četkice za šminku također se mogu pretvoriti u leglo bakterija. Pobrinite se da ih redovno čistite i dezinficirajte kako se to ne bi dogodilo. Na kraju, ali ne i najmanje važno: uvijek uklanjajte šminku prije spavanja. Ostaci šminke mogu začepiti vaše žlijezde i dovesti do infekcija.

UV zrake

Vaše oči mogu biti izložene UV zrakama u sunčanim i oblačnim danima. Dugotrajno izlaganje UV zrakama može uzrokovati ozbiljne probleme kao što su katarakta, starosna makularna degeneracija (AMD) i lezije retine. Trebali biste zaštititi oči sunčanim naočalama kada ste na otvorenom.Zaštitni premazi naneseni na sunčane naočale blokirat će štetne zrake. Stoga samo naprijed i odaberite nekoliko sunčanih naočala koje odgovaraju vašem životnom stilu. Na kraju krajeva, postoji mnogo opcija koje možete izabrati: zatamnjena sočiva, polarizirana sočiva ili čak leće koja reaguju na svjetlost. Podsjećamo, ne ostavljajte sunčane naočale u autu jer promjene temperature mogu da ih oštete, smanjujući njihovu efikasnost.

Kontaktna sočiva noću

Čak i ako ste iscrpljeni od dugog dana ili ste samo pomalo lijeni, ne zaboravite da skinete kontaktna sočiva prije nego odete u krevet. Držati ih preko noći opasno je i može brzo dovesti do infekcije. Nošenje kontaktnih sočiva dok spavate potpuno prekida dotok kiseonika u vašu rožnjaču. Ako jedne noći zaboravite da skinete sočiva, provjerite ima li znakova infekcije kao što su crvene ili bolne oči, abnormalni iscjedak, osjetljivost na svjetlost, peckanje, svrab ili oteklina. U slučaju sumnje, konsultujte se sa svojim oftalmologom.

Predugo čekanje između očnih pregleda

Predugo čekanje prije zakazivanja očnog pregleda može dovesti do neželjenih posljedica. Važno je da se redovno konsultujete sa svojim oftalmologom – jednom u dvije godine za većinu odraslih osoba. Neliječena očna bolest može dovesti do nepovratnih posljedica.

Leave a Reply