You are currently viewing Konjuktivitis

Konjuktivitis

Konjuktivitis je upala ili infekcija providne membrane (konjunktiva) koja oblaže kapak i pokriva bijeli dio očne jabučice. Kada se male krvne žile u konjunktivi upale, postaju vidljivije. To je ono što uzrokuje da vam bjeloočnice izgledaju crvenkasto ili ružičasto.

Konjuktivitis obično uzrokuju bakterijska ili virusna infekcija, alergijska reakcija ili – kod beba – nepotpuno otvoren suzni kanal.

Iako konjuktivitis može biti iritantan, rijetko utječe na vaš vid. Budući da ovo stanje može biti zarazno, rana dijagnoza i liječenje mogu pomoći u ograničavanju njegovog širenja.

Simptomi

Najčešći simptomi uključuju:

Crvenilo na jednom ili oba oka

Svrab na jednom ili oba oka

Osjećaj grebanja na jednom ili oba oka

Iscjedak na jednom ili oba oka

Suzenje

Kada posjetiti doktora

Postoje ozbiljna stanja očiju koja mogu uzrokovati crvenilo očiju. Ova stanja mogu prouzrokovati bol u očima, osjećaj stranog tijela u oku, zamagljen vid i osjetljivost na svjetlost. Ako osjetite ove simptome, potražite hitnu pomoć.

Ljudi koji nose kontaktne leće moraju prestati nositi leće čim osjete simptome konjuktivitisa. Ako se simptomi ne počnu poboljšavati u roku od 12 do 24 sata, zakažite pregled kod svog oftalmologa kako biste bili sigurni da nemate ozbiljniju infekciju oka povezanu s upotrebom kontaktnih leća.

Uzroci konjuktivitisa uključuju:

 • Viruse
 • Bakterije
 • Alergije
 • Strane predmete u oku
 • Začepljen suzni kanal kod novorođenčadi

Virusni i bakterijski konjunktivitis

Većinu slučajeva obično uzrokuje adenovirus, ali također može biti uzrokovan virusom herpes simplex, virusom varicella-zoster i raznim drugim virusima, uključujući virus koji uzrokuje koronavirusnu bolest 2019 (COVID-19).

I virusni i bakterijski konjunktivitis mogu se javiti zajedno s prehladom ili simptomima respiratorne infekcije, poput upale grla. Nošenje kontaktnih leća koje se ne čiste pravilno ili nisu vaše, može izazvati bakterijski konjunktivitis.

Obje vrste su vrlo zarazne. Šire se direktnim ili indirektnim kontaktom sa tečnošću koja dolazi iz oka nekoga ko je zaražen. Može biti zahvaćeno jedno ili oba oka.

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis utječe na oba oka i odgovor je na supstancu koja izaziva alergiju, kao što je polen. Kao odgovor na alergene, vaše tijelo proizvodi antitijelo zvano imunoglobulin E (IgE). Ovo antitijelo aktivira posebne ćelije zvane mastociti u sluznici vaših očiju i dišnim putevima kako bi oslobodilo upalne supstance, uključujući histamine. Otpuštanje histamina u vašem tijelu može proizvesti brojne znakove i simptome alergije, uključujući crvene ili ružičaste oči.

Ako imate alergijski konjunktivitis, možete osjetiti jak svrbež, suzenje i upalu očiju, kao i kihanje i vodeni iscjedak iz nosa. Većina alergijskih konjunktivitisa može se kontrolirati kapima za alergije.

Konjunktivitis koji je posljedica iritacije

Nadraživanje hemijskim sredstvima ili stranim predmetom u oku također je povezano s konjunktivitisom. Ponekad ispiranje i čišćenje oka kako bi ga se oslobodilo hemikalije ili predmeta uzrokuje crvenilo i iritaciju. Znakovi i simptomi, koji mogu uključivati ​​suzne oči i sluzav iscjedak, obično se sami povuku u roku od oko jednog dana.

Ako početno ispiranje ne riješi simptome, morate što prije posjetiti svog doktora. Prskanje hemikalija u oko može uzrokovati trajno oštećenje oka. Stalni simptomi također mogu ukazivati ​​na to da još uvijek imate strano tijelo u oku – ili možda ogrebotinu na rožnici ili skleri očne jabučice.

Prevencija

Praktikujte dobru higijenu kako biste kontrolisali širenje konjuktivitisa. Na primjer:

 • Ne dodirujte oči rukama.
 • Često perite ruke.
 • Svakodnevno koristite čisti peškir i krpu.
 • Ne dijelite peškire ili krpe.
 • Često mijenjajte jastučnice.
 • Bacite kozmetiku za oči, poput maskare.
 • Ne dijelite kozmetiku za oči ili lične predmete za njegu očiju.

Leave a Reply